Wednesday, June 29, 2011

BICARA AMANI memBOSANkan???


adakah blog BICARA AMANI ini membosankan????..pandangan, cadangan dan kritikan diperlukan...

samada dari segi content, background, lagu, dan sebagainya... sila gunakan ayat yang proper yerr :)


.. jasamu dikenang.... memberi ruang untuk membetulkan dan menambah baik blog kesayangan ni


terima kasih :)..bye..salam



saya geram niiii

hishhhhhh...geram betul lah, rasa nak jer gigit telinga budak sorang ni tauuuu....
kalau tak pandai tu...jangan lah over the confident nak buat semua benda dalam satu masa...
kita ni sama jer kak oiii.....ada batas, ada had kemampuan,..sama juga lah dengan had kesabaran....
kalau saya punya tahap kesabaran dan maksima, ade juga rasa nak makan orang,..tapi nasib baik akal saya waras lagi..kalau tak, memang saya dah gigit-gigit telinga awak tauuu...

haissshhh..mcm -macam lah perangai manusia, kekadang tu, tak perlu lah kita nak tonjolkan diri sampai orang lain jadi mangsa keadaan...tak pasal-pasal dah jadi mangsa teraniaya....kan tak baik tuu....

sebab tu lah orang cakap, nak buat, nak cakap, fikir dulu...bukan main hentam jer....jangan fikir, orang yang banyak buat keje tu, dia dah bagus sangat....... errmmm..tak mahu lah ulas panjang-panjang.... sendiri fikirlah... dah tak mau ambil port sangat, yang amani tahu, keje amani siap...

terima kasih JMK kerana mengajar diriku menjadi lebih matang, sistematik dan TAHU BUAT KERJA...OK BYE...TITIK..

P/S : rasa nak gigit telinga???? huhuhu

KASIHAN KUCING ITU...


assalamualaikum....salam dan selawat ke atas junjungan besar nabi Muhammad SAW, keluarga Baginda dan para sahabat...

kenapa nak kasihan dengan kucing tuu???..kalau nak tahu, jom kita baca cerita kat bawah ni..

*
*
*

seorang pengurus syarikat telah mengalami kerugiaan yang agak banyak di sebablkan kecuaian seorang pegawai bawahannya, lalu, pengurus tersebut telah meMARAHi pegawai tersebut...

apabila pegawai tersebut balik ke rumah, melihat keadaan rumah yang agak bersepah, barangan permainan berada di merata-rata, lauk yang di hidangkan serba tidak kena, pegawai tersebut melepaskan MARAHnya kepada Si Isteri...

Si Isteri pula, takkan nak memarahi suaminya yang kepenatan pula, lalu, diMARAHnya Si Anak yang sedang bermain...

akibat daripada diMARAH oleh Si ibu, Si Anak ini telah melepaskan MARAHnya kepada Bibik..dikatanya bibik tersebut malas membuat kerja, hanya duduk goyang kaki, makan gaji buta, ..habis sumpah seranah Si Anak berikan kepada Bibiknya yang selama ini, bekerja dengan baik sekali...

Si Bibik yang selama ini taat setia kepada keluarga majikannya berasa sangat MARAH apabila di tuduh sebegitu sekali oleh anak majikannya,..ingin di MARAH semula, takut di buang kerja, tiba-tiba Si Bibik ternampak kucing yang sedang mencari-cari makanan di bakul sampah belakang rumah, dengan rasa geram dan MARAH, si bibik telah menendang kucing tersebut hingga tergolek....kucing itu tidak lagi bangun-bangun...KASIHAN KUCING ITU...


P/S ; MARAH, adalah sifat tabii manusia, iaitu sifat semula jadi yang Allah kurniakan kepada manusia....dapat kita lihat di sini, bahawa, sifat marah itu tidak akan pernah habis dan padam, sebaliknya beralih dari pihak ke pihak yang lain....itulah penangan marah, bila dipendam, menjadi geram dan dendam,...orang yang tidak bersalah menjadi mangsa,,,,



seharusnya, bila sudah dikurniakan akal fikiran oleh Allah, hendaklah kita menggunakan dengan baik untuk mengawal nafsu amarah....belajarlah kawal diri daripada marah.. amani juga mengingatkan diri sendiri... :)

kesian kucing tu kan....kalau amani ada rabbit nanti, amani tak nak marah kat rabbit...hehehehe :)

Tuesday, June 28, 2011

sape baik hati?????


NAK BELA RABBIT LAAAAAAAAAAAAAA.......(kalau dah taip guna Caps Lock maksudnya amani betul2 serius...)

nak rabbit macam ni....dah survey harga, RM 25.00....tak nak warna putih..nak warna coklat macam ni hah....



lepas tu ada cage yang simple macam ni pun takpe.... yang murah-murah jerrr


lepastu..amani nak train dia uhuk uhuk dekat toilet tray yang dah amani sediakan...nanti letak habuk kayu supaya takdelah bau bushuk....


tadi amani dah study sikit-sikit pasal pemakanan rabbit, pastu diet dia, kesihatan dia...makanan yang sesuai, suma benda lah pasal rabbit..kat THe Rabbit House...so, amani sure amani leh jaga dengan baik...InsyaAllah...sayang rabbit


lepastu, bila dia dah matang...dah boleh jaga diri, amani nak belikan dia partner....hehehe.. warna ni pulak..


nanti dah ade baby rabbit mesti comelkan....alalalalalala. comelnyer rabbit amani....nak namakan rabbit betina tu Armani Gorgeous, yang jantan, Xarnia....ke macam betina je nama dia...huhuhuhu..


pap...pap..pap..(tampar pipi sendiri)..

cukup-cukup lah berangan tu cik amani oiii.... takde sapa nak hadiah kat hang rabbit Armani Gorgeous laahhhh...hang tok sah berangan....

wuaaaaaaaaa....sedih tak dapat bela rabbit...bela gigi rabbit ni jela..wuaaaaaaaa

MySpace

sape baik hati. muka comel sangat-sangat mesti dia belikan amani rabbit ni...

MySpace

Monday, June 27, 2011

belajarlah dari tembikai (must read)



assalamualaikum....

sebelum tidur, amani nak tulis entry tentang tembikai ni dulu....
kat sini sape yang suka makan tembikai??,..hehehehe...amani lah...sedap sangat, lagi-lagi kalau tembikai merah, yang warna dia merah pekat, lepastu banyak sangat air dia, kalau kita gigit sikit, meleleh-leleh air sampai lengan... cer bayang kan..cer bayang kan.....sedap kan..rasa sepotong, nak lagi...pastu nak lagi...dah lagi....

tapi, apa akan jadi kalau bila kita potong tembikai tu, tengok warnanya tak merah sangat, lepastu macam keras-keras sikit..bila makan pula, errmmmm..tawar..tak manis langsung....waktu tu, apa yang akan kita cakap kan???...pilih 1 antara 3 jawapan di bawah :

*
*
*

a ) ayah ni beli buah kat mana tah??...tawar hebiak...tok sah beli lagi kat kedai tu tauu
b) orang kedai ni jual buah rosak kat aku... kurang asam betui....
c) apa jenis buah lah ni.... orang yang tanam ni pakai baja tak bagus kot

*
*
*

dah pilih???...errmmm, agak-agak jawapan mana yang kita akan pilih, a? b? c? atau takda jawapan?....

macam tu lah lumrah kehidupan kita kan????.. bila sesuatu yang tidak kita inginkan dalam kehidupan, mesti kita menyalahkan orang lain, atau pun menyalahkan diri sendiri....macam analogi tembikai tadi..

jom kita sama-sama fikir dan renungkan kembali.....jom !!

*
*
*

a) adakah ayah nak beli buah yang tawar kalau ayah tahu buah tu tawar????
b) adakah orang yang menjual itu inginkan buah yang di borong daripada pembekal itu tawar????
c) adakah orang yang menanam buah tembikai itu menginginkan hasil tanamannya akan tawar???

tak semua inginkan yang tawarkan.... bila semua orang inginkan yang manis, TUHAN jadikan ia tawar.

*
*
*
jadi...siapa yang harus kita salahkan sebab buah itu tawar???...TUHAN??...itulah namanya TAKDIR kawan-kawan...

bila mana kita inginkan sesuatu yang baik terjadi, tetapi Allah memberikan kita dugaan dan kesusahan, pada ketika itu, siapa yang ingin kita salah, ??? sebenarnyam tidak perlu kita salahkan diri sendiri mahupun orang lain...jauh sekali kita menyalahkan takdir...sebaliknya, terima segala ketentuan dengan hati yang lapang dan terbuka...tidak perlu banyak merungut dan memikirkan kenapa terjadi pada diri, kenap itu, kenapa ini., kenapa dan kenapa...tidka perlu kita mencari punca, sebaliknya, carilah hikmah yang tersembunyi...terima dengan lapang dada...bersangka baiklah dengan Allah, ingatkan dalam diri, setiap yang terjadi ada hikmahnya, ada rahsia yang belum kita dapat ungkap dengan hati biasa, melainkan pencarian hikmah dengan hati berlandaskan iman.... sesungguhnya, setiap yang datang daripada Allah itu adalah yang terbaik buat diri kita :)

mari sama-sama kita fikir dan renungkan....selamat malam... :)

p/s : hehehehe, tadi belikan sesuatu untuk Ummi Cikgu Ammar, haritu dah belikan untuk ibu.....
erti hidup pada memberi :) umi, kalau tak cantik maaf yerr :)
bila saya tengok gambar ni kan awak, yang terlintas dalam fikir...

" jika ada kebaikan dalam hati, akan ada keindahan pada watak. jika ada keindahan pada watak, akan ada keharmonian dalam keluarga. jika ada keharmonian dalam keluarga, akan ada ketenteraman dalam negara. jika ada ketenteraman dalam negara, akan aman lah dunia"

nanti tulis atas kertas, pastu jadikan penanda buku dalam buku yang umi tengah baca tu yer...katakan dari saya :) hehehehe... umi, nak pauh belakang umah.. ..

rindu Ibu (T_T)

SUMBANG BAKTI KAMI

assalamualaikum semua...

maaf, amani tak dapat nak menghupdate entry yang best-best hari ini (macam lah entry sebelum ni best sangat ek)..hehehehe,...amani tengah sibuk siapkan proposal marketing, fuhhh, susah jugak kan, nak meyakinkan orang untuk dapatkan penajaan ke Luar Negara.....ya Allah, permudahkan segala urusan kami..Aminnnnn...

masa amani tengah cari-cari maklumat UPSI dan juga Universiti di Vietnam, amani jumpa keratan akbar NSTP ni....wuaaahhhh..cedih kot tengok...rindu nak berprogram :) (cikgu Ammar kalau baca ni mesti cakap, sudah-sudahlah jadi JMK..hehehe)

Universiti Pendidikan Sultan Idris students, led by Kolej Harun Aminrnurrashid head Nor Azman Mohd Ramli (second from right), counting the cash which they collected for flood victims at Balai Berita in Bangsar yesterday. — NST picture by Hasri Yasyah
Universiti Pendidikan Sultan Idris students, led by Kolej Harun Aminrnurrashid head Nor Azman Mohd Ramli (second from right), counting the cash which they collected for flood victims at Balai Berita in Bangsar yesterday. — NST picture by Hasri Yasyah
KUALA LUMPUR: Students of Kolej Harun Aminrnurrashid in Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) raised RM3,812 to help victims of the monsoon floods recently.

They collected the money during their 2011 Karnival Insaniah Bestari last week.

College head Nor Azman Mohd Ramli said yesterday the majority of the money came from donations collected from the university's students.


"This is just one of the activities organised by the students as a service to the public," he said when presenting the money to Tabung Bencana New Straits Times Press-Media Prima at Balai Berita, Bangsar.

2011 Karnival Insaniah Bestari organising committee chairman Nor Isam Md Noor said this was the first time the students were donating to a disaster fund.

"By doing this, we at UPSI hope that it would help to lift some burden off the monsoon flood victims," he said.


The money was handed over to NSTP Corporate Communications executive Mohd Rizzuan Abd Razak.



Read more: UPSI students raise RM3,812 for victims http://www.nst.com.my/nst/articles/13tbg/Article/#ixzz1QTt5zyhq

Friday, June 24, 2011

KAMI @PUTRAJAYA..


assalamualaikum semua.....

sekarang dan detik ni baru lah amani dapat menaip entry untuk blog kesayangan ni... sebabnya, amani letih sangat dan terpaksa berhibernasi beberapa jam untuk mengembalikan tenaga dan merehatkan minda...hehehehe....baru sudah basuh baju yang agak banyak...sakit pergelangan tangan sudah semakin serius...rasa nak pergi klinik bandage...nak bengkak dah ni..


okey lah, bukan itu yang amani nak share kan di sini, tapi pengalaman amani ke Putrajaya berjumpa dengan pihak yang berkenaan untuk menjalankan praktikum di sana pada bulan November nanti...

perjalanan yang sangat mendebarkan pada pagi tu...sudahlahbangun agak lambat, jadinya, terpaksalah amani dan 2 orang lagi rakan menunggu 1 jam lagi untuk naik KTM Komuter yang seterusnya ke KL sentral.... kami terbangun lambat sebab malam tu ada gathering BBQ.... penat sangat, balik rumah, terus tidur, baju semua tak sempat iron...so...sape-sape yang perlu menghadapi hari yang penting, ambil pengajaran pastikan diri sudah bersiap sedia dari segi minda dan fizikal..jangan macam kami okeyy...letih....



dalam komuter ambil kesempatan melelapkan mata yang ade 'air bag' sebab yang cukup tidur...hehehehe....sampai sahaja di KL sentral, perut lapau pulak, pergi lah menjamu selera.... lepas makan-makan, kami naik KLIA TRansit ke Putrajaya...hambek bila kena bayar RM9.5o untuk ke sana.... mahal ya amat...tapi selesa dan cepat.... sekiranya kalian ingin berjimat cermat, naik lah bas dnegan harga RM 3.80 dari KL sentral ... first time pergi, jadi tak tahu...hehehehe..pengalaman....


ngantuk sangat si nana sampai sepangjang perjalanan dia tidur jerr :)



sampai di Putrajaya, kami terus ke tempat yang dituju di Presint 17... cantik di sana, memang menenangkan hati..... :) tak sabar rasanya nak duduk dan menimba ilmu dan pengalaman di sana nanti...

bila sudah sampai, kami terpaksa menunggu principal beberapa jam ... lamanya sampai kematu punggung, akhirnya kami buat keputusan untuk jalan-jalan di Alamanda yang hanya tak sampai 5 minit dari situ...hehehe...ape lagi...sempat lah kami jalan-jalan sana sini....sampai tak tahu dah nak pergi mana, kami balik semula ke presint 17...
time tu baru lah Principal ada dan dia mohom maaf sebab kami terpaksa menunggu hampir 5 jam...tapi, penantian kami tak sia-sia, dapat Praktikum di sana, dan terus dapat rumah...InsyaAllah, dapat kereta sekali...hehehehehehe..Alhamdullilah, doa kalian semua dimakbulkan...mudah sangat urusan kami di sana, berkat dengan doa semua,....Amani tak rasa macam pergi Interview pun, rasa macam pergi jalan-jalan......




azizah dan nana yang suka sangat berjalan...letih kaki laaaa :(

tu hadiah dari amani tuk cik Azizah..besday dia, tapi dah lambat bagi hadiah....coklat and ada teddy kecil...kiut,

makan banana split...taubat xnak makan lagi...mahal..tapi sedap... :)

lepas tu, terus kami pulang ke UPSI sebab ade kelas 3 jam pukul 8,00 pagi, kalau takde kelas, agaknya amani dah singgah rumah Kakteh di Kepong sebab dah lewat sangat, tak berani nak sampai Tanjong Malim...tapi kami nekad balik UPS
I terus, dan sampai di stesen KTM Tanjong Malim,. terima kasih cikgu Ammar sebab tolong ambil kami, kalau tak....tak tahu lah....ohh, amani pesan pada kawan-kawan yerr, kalau dah sampai tanjong malim malam2,..janganlah naik prebet bila
rasa was-was pada driver tu...dah banyak kes student di bawa lari...so hati-hati yerr..

ni lah majikan amani nanti.. Dr. Moham baik sangat-sangat :) terima kasih kerana menerima diri ini untuk menimba ilmu :)..

balik rumah terus urus diri dan rehat....tidur lah ape lagi...itu jela citer tentang putrajaya...hehehe..amani nak siapkan assingment dan proposal marketing ke Vietnam yang agak tertunda sebab uruskan hal-hal ke Putrajaya,,,,bye...salam


ni lah tempat tinggal amani di sana nanti :)ya Allah, masih jauh perjalananku di dunia ini... ku berharap dan memohon agar diberikan petunjuk HidayahMU pada setiap langkah-langkah ku....semoga diri ini mampu menjadi insan yang berguna pada dunia, agama, bangsa dan negara.... InsyaAllah, semoga cita-cita yang berteraskan cintaku pada dunia psikologi manusia membawaku mengenal erti Pencipta Yang Satu dan mengetahui bahawa setiap jiwa manusia itu adalah istimewa ... terima kasih kepada ibu dan ayah yang mendoakan kejayaan ku...sayang semua :)

to cikgu Kimia Ammar @ encik Anugerah @ lelaki masa hadapanku..terima kasih tolong saya dan kawan-kawan dan beri kata-kata semangat.... walau awak sibuk for last preparation awak tuk program kat taiping, tapi awak tetap tolong kan... jangan bawa kete laju-laju tauu...errmmmm semoga program awak berjaya dan dapat mendidik jiwa adik-adik di sana dengan baik..semoga dapat menjadi fasi yang baik.. semoga berjalan dengn lancar dan pulang dengan selamat....sorry buat awak marah semalam :) hehehehe.. :)

p/s : terima kasih juga kepada penasihat Akademik saya...Dr.Suppiah sebab, saya terlupa nak cerita pada Dr. tentang perjalanan saya...last-last beliau yang mesej...

tet..tet...
#
#
dr. Suppiah =" temuduga okey ke?? moga awk mampu hadapinya dengn baik"
#
#
amani pun balas apa yang patut..citer sume apa yang jadi..

kemudian balas-balas mesej, dr. ucapkan tahniah.....hehehe..terima kasih Dr. sebab prihatin pada akademik dan cita-cita saya.. :) nandre, Vanakam...

okey lah....nantikan cerita amani di sana nanti pula yerr :)...ohh ye, lupa nak cakap, dapat borak-borak dengan ibu masa dalam bas sampai tengok-tengok Putrajaya yang cantik.. :) tak sabar nak bawa mereka jalan-jalan di sana nanti

okey...amani nak jemur baju....bye..salam

Thursday, June 23, 2011

du dap jantungku...


assalamualaikum semua...

sempat juga buka laptop hupdate entry untuk hari ni...
errmmm..amani nak ke Putrajaya ni..nak ke tempat praktikum jumpa principal kat sana..
jantung ni dup dap dup dap..
macam nak menikah pun ada...

doakan amani yer selamat perjalanan pulang dan balik..
dan doakan juga dapat menimba ilmu mendidik anak-anak di sana.. :)
mekasih semua...
terima kasih Tuhan
terima kasih ibu dan ayah
terima kasih abang dan kakak..
terima kasih guru- guru dan sabahatku semua...sahabat blogger juga
terima lelaki masa depanku..
terima kasih semua...

doakan yer... :)

errmmm.... malam tadi mimpi Si Gigi Dua main dengan amani...comelnyer rabbit sampai mimpi-mimpi....sebab tu terbangun lambat sikit dari selalu..hehehehehheeh..

bye semua.... Assalamualaikum...

Wednesday, June 22, 2011

i want to be a ....


assalamualaikum semua...

tengahari tadi amani jumpa penasihat akademik amani iaitu Dr. Suppiah....kalau korang nak tahu, Dr. Suppiah ni ramai yang kenal dengan beliau.....diantara faktor-faktor ke'femes'an beliau ialah...

=
=
=
=


# pensyarah psikologi yang sangat friendly dengan semua student dia..love psychology very muchh
# dia agak funny orangnya
#hensem jugak..
#walaupun berbangsa India, tetapi fasih berbahasa melayu
#penulis Lambaian Malar Hijau...buku komsas Form 4 yang dulu kot....
#pensyarah yang hebat jugak laa.....
# sangat baik
#sangat baik
# sangat baik

amani admire dia sangat-sangat... disebabkan di Penasihat Akademik, mestilah dia tanya tentang akademik jugak kan...hehehe :) takkan dia nak tanya "cikgu Ammar apa cerita???..bila itu kad kahwin mau sampai??..."..hehehehehe...kalau dia tanya macam tu...amani jawab " Dr. tanya dia sendiri lah bila mahu bagi kad kahwin...suruh dia bagi cepat2 sikit .."...hehehe...

cikgu Ammar dengan umi,,,,boleh tak saya cakap, rindu kat umi??..

dusshh dusshhh..cukup-cukup mengarut...

amani cerita tentang perancangan masa depan amani untuk sambung belajar....disebabkan dia juga dari bidang yang amani minat, tentu dia lebih banyak ilmu....jadinya tak salah kita meminta pendapat dia... Dr suruh amani sambung di UPSI...tapi amani tak nak...amani nak sambung ke UKM atau UMS...

amani rasa family tentu takde masalah nak benarkan..."nak menuntut ilmu, pergilah jauh-jauh nak" kata si Ibu....oh...terima kasih ibu dan ayah....

ehem--ehem...cikgu Ammar..boleh yer saya sambung di sana...hehehee...tapi lama sikit lah saya belajar :) kita kawin time belajar pun takpe kan ???? boleh laaaaaaaa... :P

mesti boleh kannn..:) macheh....(malam tadi amani tanya dia, nak minta dia belikan Si Gigi Dua tuk amani..tapi dia tak bagi....kedekut ngatiah...:)...) si Gigi Dua tu rabbit laaa..


amani nak Si Gigi Dua warna ni... :) kan best kalau cikgu Ammar hadiahkan one day nanti.... :)

ohhh..berbalik pada Dr tadi....errmmm..so lepas amani bagitau yang amani nak sambung kos Psikologi Pendidikan dia kata okey...bagus-bagus...challu bete, shabas..shabas...hehehe...takdela

so....doa-doakan amani dapat mengejar cita-cita yerr....kalau boleh sampai phD kalau suami izikan nanti..tapi kalau tak...takpela... (nagis sambil berlagu-lagu)

okey lahh....dah petang....nak urus diri..bye...adios...Assalamualaikum

p/s : terima kasih to cikgu Ammar dan umi sebab beri baju ni...warna pink tu raye tahun lepas...warna coklat nak oren2 tu tuk raye tahun ni...errmmm.InsyaAllah..kalau ade rezeki nanti saya buat yerr :) mekasih kat umi

buat sahabatku..


angah takde dalam gambar ni...tapi korag tahu saat ni perubahan besar dalm hidup uda, uda takt sangat moment ni..tapi korang dengan cikgu Ammar ada beri kekuatan pada uda..thanks...uda tak tahu korang ingat ke tak moment tu...


fuhhhh..nak menaip entry ni macam-macam perasaan ada...berbaur-baur rasanya...

malam tadi....uda hantar mesej ke semua antara kita....along, angah, acik, ateh ngn su...
uada hantar mesej macam ni...
=
=
=
=
=
=
=
=
=

salam...korang, dah lama kita tak makan mamak sama-sama kan...
jom makan roti tisu malam ni lepas discussion.rindu pulak rasaya...hehehehe
=
=
=
macam tu lah mesej yang uda hantar kat korang kan...sumer setuju, mungkin sebab semua antara kita turut merasa apa yang uda rasa...korang tahu apa yang uda rasa malam tadi????..
nanti uda bagitahu ye....tapi..Angah takde, angah ada tournement MASUM...takpelah...semoga dia berjaya game pinpong nanti...
=
=
=
=
=

lepas discussion kita keluar makan sama-sama...jalan sama-sama...semuanya melucukan kan...masa makan pun uda banyak buat malu korang kan...hehehehehehe....maaflah, uda memang macam tu kan...khayal teringatkan cikgu Ammar...hehehe..takdelah....uda kan lucu orangnya...tapi kiut kan...hehehehehe...tapi uda seronok tengok korang gelak-gelak sampai nak pecah perut....
=
=
=
=
=
=

tapi korang tahu tak apa uda rasa???...uda rasa sedih sangat...uda rasa sangat-sangat sedih. kita hanya ada masa beberapa bulan jer lagi sebelum kita berpisah.. perasan tak korang semua, dalam masa yang tinggal beberapa bulan ni lah, macam-macma kita nak buat bersama-sama...nak makan steamboat kat Titiwangsa, nak gi mandi Kalumpang, nak pergi jalan sana,,jalan sini....semua tu nak habiskan masa sama-sama....... ermm, dalam gelak tawa kita, uda rasa, dalam hati semua sedih kan...

uda rasa sedih nak duduk sama-sama dengan korang...sebab uda takut, uda kalau boleh, tak nak nampak muka kalian semua... supaya nanti uda tak rindu bila jauh, supaya uda tak nangis bila tengok gambar korang, supaya uda tak ada rasa kasih pada korang...sebab perpisahan itu sakit kan....

uda takut bila kita masing-masing dah further study lain-lain, kita pasti akan rindukan suasana ni.....tapi, uada tahu, kesedihan uda bukan punca kalian bergelak ketawa, tetapi kegembiraan yang uda tunjukkan buat kalian ketawa...jadi, mengapa uda perlu sedih kan kawan-kawan...

uda sayang semua..walau kadang-kadang, korang menyakitkan hati..korang kutuk uda sebab uda paling comel....uda paling kiut miut rasa nak cubit-cubit pipi kan..takpela...korang jangan jeles tauuu..dah uda memang macam tu...uda nak buat macam mana...hehee

lepas ni, mesti diantara kita yang akan kawin kan....along mesti kawin lepas graduate...uda pula, errrmmm, lepas cikgu Ammar dapat posting kot, time tu mungkin uda tengah belajar lagi, takpelah, kawin time belajar banyak kebaikannya...InsyaAllah...sama-sama kita doakan untuk kebahagian semua yerr....

buat Angah, tak salah kita nak..uda nasihatkan, buka sedikit hatimu kepada yang ingin cuba memiliki, dalam peringkat umur ketika ni, dah sesuai untuk memikirkan masa depan, insyaAllah, dengan cara tu, kita akan menjadi lebih matang dan bertanggungjawab untuk diri sendiri dan masa depan....mengenali seseorang untuk dijadikan teman hidup bukan untuk setahun dua....kenali diri sebaik2 nya....itu nasihat uda..... :) itu pemikiran uda, terpulang pada yang lain...

lastly...uda mengharapkan apa yang ada di dalam hati kita berenam ini tidak akan putus sampai bila-bila...biarlah ia putus dengan nama Allah, jangan kerana manusia dan masa,...okey sayang semua....yang terbaik buat kita....

kalau rindu pada uda, tengok bulan dan nyanyi lagu yang uda suka nyanyi pada bulan...

FLY ME TO THE MOON (klik link)

Fly me to the moon
Let me sing among those stars
Let me see what spring is like
On Jupiter and Mars

In other words, hold my hand
In other words, baby kiss me

Fill my heart with song
Let me sing for ever more
You are all I long for
All I worship and adore

In other words, please be true
In other words, I love you

Tuesday, June 21, 2011

meja study yang menyakitkan mata..

meja azizah (klik tuk paparan lebih jelas)

meja amani (klik tuk paparan lebih jelas)

walaupun subjek semester last ni sikit...tapi sangat menyakitkan kepala....ohhh...nak mendidik anak bangsa ni bukan mudah kan.....sem depan dah praktikal....kat putrajaya pulak tuu....anak orang-orang berada...nanti salah sikit mak ayah datang nak saman cikgu...uishhh..takut...

disebabkan sem ni agak sibuk dengan study dan usaha menaikkan pointer semula agar PNGK still first class bila nak graduate..terpaksala kami bertungkus lumus...assingment pun buat awal waktu..rajin buat revision....cari maklumat itu dan ini....

so...akibatnya atas meja study amani dan roomate agak bersepah...balik kelas sakt mata tengok meja banyak buku.....argghhhh...tapi kadang2 bukan banyak buku, tapi banyak benda lain.....selalunya azizah roomate amani kena bebel bila bilik agak bersepah....

dia ada cakap, dia jarang nampak amani relaks2 atas katil...katil sentiasa tegang...hah, baru kamu tau zizah, saya tak suka katil bersepah, bace buku pun kat meja, takde makne nak landing2 atas katil ni...kalau boleh, cadar taknak ade kedut pun...huhuhuhuhu......so cikgu Ammar, jaga bilik awak elok2 yerr..... :)

okey lahh... ada diskusi ni...bye...salam...

p/s : ohhh...cikgu ammar, terima kasih atas pemberian awak tadi yerr...cantik sangat :) ....thanks juga hantarkan saya ke kelas :))))).


MEREKA YANG KU RINDU SAAT NI (t_t)



Wajah-wajah insan yang ku rindu saat ini.... wuaaaa..air mata turun macam hujan lebat ... T_T

my lovely kakteh......rindu ateh ngn abang iwan sangat2...

next ialah my cousin...kak long farhana, hidayah dan akmal...owhhh mamat dan iqbal sekali lah yerrr..... :( nak balik kampung ke rasa.... :(

opkos lah rindu mereka berdua so muchh.....ibu dan ayah,,,,nak balik..nak makan bihun soto dengan sambal kicap ibu buat ..nak pedas sangat2..... NAk BALIKKKKKKKKK

hah ni lagi sorang...time aku cuti ko pergi bercuti...kan dah tak dapat nak share cter panjang-panjang.....aku dah balik UPSI dah....ko belajar rajin-rajin yer....beat aku nyer pointer...huhuhu..(dengan ko kena takbur sikit...supaya ade semangat nak challenge result aku)...opkos my beloved best friend...syed haidel.....ko hutang coklat ngn aku lagi syed tak bagi lagi...aku tuntut nnti tauuu.......

si Dia....lelaki masa depanku...hehehee....awak busy ek minggu ni......semoga program awak berjaya....you're the good leader.... tahnniahhh banyak2 kat awak :P

ini sudah tentu...mereka yang sentiasa ku rindu dan ku sayang.....korang..balik lah cepat, kumpul ramai-ramai makan kat tepi jalan pun takpe....pakdin belanja....heheheheheheheheheheh :).

semua nyer adik rindu tauuuu..tapi paling adik rindu ...ini hah..

pendengar ku yang setia.....abg atau...good luck banyak2 kat MASUM.....hari khamis game silat kan...jaga kesihatan..bawa balik emas untuk UPSI...hehehehe....kalau ade jodoh, makan sama-sama dengan dorang sume sebelum abang atau balik praktikum yerr..suruh datin Aisyah masak....hehhee

ini sorang lagi..Datuk Francis.... mula-mula takdelah rapat sangat ngn dia...dah akhir-akhir sidang, baru kitorang rapat....takde datuk tak best lahhh...balik sarawak sudah....sedih laaaa~~..nak nyanyi lagu sama2...

hah...ni rindu terlampau kat akak sorang ni....roomateku yang terchenta.....kak illya kate nak balik sini...takde pun...... rindu nak dengar akak jerit...."awinnnn bangun mandi.... dah pukul berapa ni..????"..dia jerit boleh dengar 1 aras rumah kami..hehehe....rindu nak akak kejut sampai pegang perut adik.....huhuhuhu...pelik lah cara akak kejut....rindu nak dengar akak jerit...
" awinnn cepat laaaa...cepat laaa..tengok ni"...ade je benda yang nak di story and gosip2...hehehee....rindu sumer benda yang kita buat kat bilik tu laaaa......arghhh..sedih nyerrr...

dan akhir sekali....my ayie...my adik...my abg syah....owhhhh..semuanya yang ada dalam biro kebajikan bawah kendalianku ini...tengs to adik sebab rajin mesej kita ek...kedekut ngataih...hehehehe....:) takde korang, tak best laaaaa....


cedih kot bila rindu kat mereka2 ni.....semua lah amani rindu..kaklong, alang...kawan-kawan asrama, kawan-kawan sekolah puchong....errrmmm..semoga semua dalam keadaan baik dan dirahmati Allah hendaknya...aminnnnnn... :) miss u all..

Monday, June 20, 2011

hire me...need a job !!!


Nak Kerja........nak kerja......
mane nak cari keje lagi kat sini...

ohh..kehidupan di Universiti sangat menyesakkan nafasku....
Ya Allah...bantulah aku...


aku pasti okeyyyy


errmmm..tak tahu nak start entry ni dari mana??..mungkin dengan kata-kata positif untuk diri sendiri kot....yeahhhyyy..aku kuat !!!...aku kuat !!!.... aku tak nangis, aku tak sedih...mood aku baik...oh yeahhh... !!!

owwhhh..penipunya diri ini, terasa sangat hipokrit bila berkata begitu...by the way...ape yang mampu di buat ????...

mungkin Allah terlalu sayang, sebab itu diberikan dugaan hati ni... takpelah Tuhanku...aku terima segala yang Kau berikan...mungkin hari ini Kau berikan aku hujan untuk aku mengalirkan air mata, mana tahu besok lusa Engkau berikan aku pelangi supaya aku tersenyum gembira.... kalau bukan pelangi yang Engkau kurniakan, lolipop warna pelangi pun dah cukup buat aku tersenyum kan...

takpe Tuhanku...aku bersyukur dengan nikmat rasa ini.. mungkin Engkau ingin mentarbiah diriku secara terus... kalau kita tak suka sesuatu benda tu, sangat susah untuk kita ubah orang terima diri kita or pandagan kita...so..kita ubah attitude dan corak diri kita.....thats true rite??.




i'm fine...i'm fine..i'll be okay....

jngn baca...



Sunday, June 19, 2011

i love my father ....


assalamualaikum semua..

hari ini bangun pagi terus kejut roomate tersayang sebab nya dia ade duty hari ini.....keje part time...argggghhh bagusnya kamu azizah, cik amani bila nak start keje part time ni ???....hehehee..insyaAllah, tengah usahakan...


lepas mandi-mandi, tengah kemas-kemas rumah, telefonku yang comel lagi shueetttt berdering...tertulis. Cikgu Ammar....ohhh encik Anugerah kol....baru bertolak dari rumah rupanya, minta didoakan selamat perjalanan sampai ke UPSi.......insyaAllah, kamu selalu dalam doaku....drive elok-elok, jangan bawa laju-laju, kalau mengantuk berhenti dulu, jangan drive ikut perasaan, nak potong kete tu tengok betul-betul....hah, an dah kena bebel..hehehehe...bawa elok2 ye..

lepas letak kol, teruskan usaha menyapu segala habuk di lantai, di meja dan mengemas ape yang patut....lepas melepaskan penat lelah, terus capai hanphone yang putih melepak, skrin besar, tapi ade calar balar...wuaaaahh, knape dari dulu tak pandai jaga hanphone....lepas mencapai hp, tangan dan mata ligat mencari nama "AYAH DEN" di phone book...lepas jumpa, terus dail walaupun kredit tinggal 2 hengget...hehehe...

assalamualaikum ..suara ayahku yang ala-ala nasir wahab tuu...hehehe...wuaaaa..rindunya nak balik umah, ""selamat hari ayah""...ayah pun gelak dengar.....hehehe..terima kasih katanya...errmmm..lepas berbual-bual..bertanyakan itu dan ini...cik amani pun meletakkan telefon....lepas tu terus mencapai lappy kat bilik taip entry ni..okeyy...

untuk ayahku.. walau diriku bukan dari darah dagingmu...namun dapatku rasakan hangatnya kasih sayangmu sepanjang diriku di bawah jagaanmu...

walau ku tidak mengenali bagaimana rasa kasih sayang ayah kandungku, namun ku tak pernah rasa kekurangan itu kerana hadirnya dirimu......syukur kepada Allah kerana masih ada lagi yang sayang....

dirimu yang menghantarku ke sekolah,..
dirimu yang menjadi ayah dan juga guruku di sekolah...
dirimu yang memukulku bila aku berbuat silap,..
dirimu yang menyapu airmataku ketika ku kesedihan...
segalanya engkau lakukan ayah...

namun, diri ini masih belum mampu untuk membalas walau satu jasa yang telah dicurahkan...
hanya dengan usaha ku belajar bersungguh-sungguh...
mengharumkan namamu...
manjaga nama baikmu...


aku bangga bila aku berjaya dari sekolah rendah..ke menengah...dan kini di menara gading..
aku bukan bangga kerana kejayaanku,
aku juga tidak bangga bila orang menyebut namaku di sekolah dan asrama suatu ketika dulu...
tetapi aku terasa bangga pabila orang bertanya..."kamu ni anak siapa??"
lantas ku menjawab.." anak cikgu anuar"..ketika itu aku berasa bangga kerana menyebut namamu ayah...

walau jarang bibir ini mengatakan kasih dan sayang kepadamu...
namun ku harap, hatimu selalu merasakan kasih sayangku....

semoga ayah menjadi ayah yang paling hebat di dunia ini...semoga panjang umur, dimurahka rezeki...dan belajar rajin-rajin...hehehehe.....jom kita lawan pointer final exam sape paling tinggi...hehehehe...

last but not least...i love my dad...

cikgu anuar dengan cikgu ammar...boleh laaaaaaaaaaaaaaa ek..hehehehe

Saturday, June 18, 2011

gegaran di Kolej

assalamualaikum...

dalam seminggu ni dah beberapa kali terasa gegaran kat Kolej....hari ni kawan-kawan semua cakap agak kuat...takut jugak..

Ya Allah, dekat dah dengan kiamat dunia ni...terasa diri masih belum cukup untuk bertaubat...

setiap kesukaran ada kemudahan


بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ
أَلَمۡ نَشۡرَحۡ لَكَ صَدۡرَكَ (١) وَوَضَعۡنَا عَنكَ وِزۡرَكَ (٢) ٱلَّذِىٓ أَنقَضَ ظَهۡرَكَ (٣)وَرَفَعۡنَا لَكَ ذِكۡرَكَ (٤) فَإِنَّ مَعَ ٱلۡعُسۡرِ يُسۡرًا (٥) إِنَّ مَعَ ٱلۡعُسۡرِ يُسۡرً۬ا (٦)فَإِذَا فَرَغۡتَ فَٱنصَبۡ (٧) وَإِلَىٰ رَبِّكَ فَٱرۡغَب (٨)


1) Bukankah Kami telah melapangkan bagimu: dadamu (Wahai Muhammad serta mengisinya dengan iman dan hidayah petunjuk)?

2) dan Kami telah meringankan daripadamu: bebanmu (menyiarkan Islam) -

3) Yang memberati tanggunganmu, (dengan memberikan berbagai kemudahan dalam melaksanakannya)?

4) dan Kami telah meninggikan bagimu: sebutan namamu (dengan mengurniakan pangkat Nabi dan berbagai kemuliaan)?

5) oleh itu, maka (tetapkanlah kepercayaanmu) bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan,

6) (sekali lagi ditegaskan): bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan.

7) kemudian apabila engkau telah selesai (daripada sesuatu amal soleh), maka bersungguh-sungguhlah engkau berusaha (mengerjakan amal soleh yang lain),

8) dan kepada Tuhanmu sahaja hendaklah engkau memohon (apa yang engkau gemar dan ingini).

Di sini, amani ingin mengajak sahabat-sahabat semua untuk kita sama-sama meneliti surah ini. Pertama sekali kita mulakan dengan asbabul nuzul (sebab turun ayat) surah ini. Ibnu Abbas RA telah menceritakan bahawa ayat ini diturunkan ketika orang-orang musyrik mencela orang-orang muslim kerana kemiskinan mereka. Imam Ibnu Jarir telah mengetengahkan sebuah hadis melalui Al-Hasan yang telah menceritakan bahawa ketika ayat ini diturunkan, iaitu firman-Nya:

"Sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan."
(ayat ke-6)

Lalu Nabi SAW bersabda:

"Bergembiralah (hai orang-orang mukmin) kelak datang kemudahan bagi kalian, kerana satu kesulitan sekali-kali tidak akan dapat mengalahkan dua kemudahan".

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ



Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang

Ya Allah...
Seandainya telah Engkau catatkan...
Dia milikku tercipta buatku...
Satukanlah hatinya dengan hatiku...
Titipkanlah kebahagiaan antara kami...
Agar kemesraan itu abadi...

Ya Allah...
Ya Tuhanku yang Maha Mengasihani...
Seringkanlah kami melayari hidup ini...
Ketepian yang sejahtera dan abadi...
Maka jodohkanlah kami...

Tetapi Ya Allah...
Seandainya telah Engkau takdirkan
Dia bukan milikku...
Bawalah dia jauh daripada pandanganku...
Luputkanlah dia dari ingatanku...
Dan periharalah aku dari kekecewaan...

Ya Allah ya Tuhanku yang Maha Mengerti...
Berikanlah aku kekuatan...
Menolak bayangannya jauh ke dada langit...
Hilang bersama senja yang merah...
Agarku sentiasa tenang...
Walaupun tanpa bersama dengannya...

Ya Allah yang tercinta...
Pasrahkanlah aku dengan takdir-Mu...

Sesungguhnya apa yang telah Engkau takdirkan
Adalah yang terbaik untukku...
Sesungguhnya Engkau Maha Mengetahui...
Segala yang terbaik buat hamba-Mu ini...

Ya Allah...
Cukuplah Engkau sahaja yang menjadi pemeliharaku...
Di dunia dan akhirat...
Dengarkanlah rintihan daripada hamba-Mu
yang daif ini...
Jangan Engkau biarkan aku sendirian...
Di dunia ini mahupun di akhirat...
Menjuruskan aku ke arah kamaksiatan dan kemungkaran...
Maka kurniakanlah aku seorang pasangan yang beriman...
Agar aku dan dia sama-sama dapat
membina kesejahteraan hidup...
Ke jalan yang Engkau redhai...
Dan kurniakanlah kepadaku keturunan yang
soleh dan solehah...


Ya Allah...
Berikanlah kami kebahagiaan di dunia dan akhirat...
Dan periharalah kami dari azab api Neraka...

Amin...amin...Ya rabbal 'aalamin.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...