Tuesday, January 29, 2013

bersedia dan bersedia


assalamualaikum... lama amani menyepi kan.. hehehe.. 
biasalah.. ada turun naik dalam hidup, banyak urusan yg nak diuruskan,. Alhamdullilah harini dapat update sikit je... harap still ada reader.. 

Dalam urusan baitul muslim dan baitud dakwah, ramai yang suka berteori dengan ayat-ayat manis melambung-lambung.


Ramainya adalah dari kalangan yang belum bernikah. Kerana mereka rata-rata hidup dalam fantasi yang tidak mengenali realiti. Dididik dari puisi-puisi dan novel-novel, menyangka itulah yang akan tampil.Kerana itu Hilal Asyraf di dalam Buku Motivasi Cinta: Sebelum Aku Bernikah tidak 'melambung-lambung'kan keindahan itu.Kerana apa yang akhirnya benar-benar mengindahkan rumahtangga bukanlah bicara berjargon arab, dengan cinta ana-enti. Tetapi adalah praktis, amal, tindakan yang benar dalam memanifestasikan makna baitul muslim/baitud dakwah itu sendiri.Kerana itu, yang sibuk dengan hanya anganan kala sebelum berkahwin, hanya akan terkejut dengan tribulasi demi tribulasi rumahtangga. Sedang apa yang perlu dilakukan bukanlah sibuk dengan berangan, tetapi adalah bersedia, bersedia, bersedia dan bersedia.

bersedia... bersedia...terutama dari segi minda, fizikal and ekonomi
buat checklist, rumah (sebaiknya x duduk sekali dengan mertua/parents), barangan rumah, pendapatan berdua, ermm, banyak lagi lah checklist yg nak kena buat...
usaha sehingga mampu, bukan usaha sekadar mampu.. :) 
siapa kata nak kahwin just seronok2.... dapat sponsor mama papa, its more better bina masjid guna batu bata beli sendiri, simen beli sendiri, semua hasil usaha sendiri.. :) kan kan kan..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...