Tuesday, January 29, 2013

bersedia dan bersedia


assalamualaikum... lama amani menyepi kan.. hehehe.. 
biasalah.. ada turun naik dalam hidup, banyak urusan yg nak diuruskan,. Alhamdullilah harini dapat update sikit je... harap still ada reader.. 

Dalam urusan baitul muslim dan baitud dakwah, ramai yang suka berteori dengan ayat-ayat manis melambung-lambung.


Ramainya adalah dari kalangan yang belum bernikah. Kerana mereka rata-rata hidup dalam fantasi yang tidak mengenali realiti. Dididik dari puisi-puisi dan novel-novel, menyangka itulah yang akan tampil.Kerana itu Hilal Asyraf di dalam Buku Motivasi Cinta: Sebelum Aku Bernikah tidak 'melambung-lambung'kan keindahan itu.Kerana apa yang akhirnya benar-benar mengindahkan rumahtangga bukanlah bicara berjargon arab, dengan cinta ana-enti. Tetapi adalah praktis, amal, tindakan yang benar dalam memanifestasikan makna baitul muslim/baitud dakwah itu sendiri.Kerana itu, yang sibuk dengan hanya anganan kala sebelum berkahwin, hanya akan terkejut dengan tribulasi demi tribulasi rumahtangga. Sedang apa yang perlu dilakukan bukanlah sibuk dengan berangan, tetapi adalah bersedia, bersedia, bersedia dan bersedia.

bersedia... bersedia...terutama dari segi minda, fizikal and ekonomi
buat checklist, rumah (sebaiknya x duduk sekali dengan mertua/parents), barangan rumah, pendapatan berdua, ermm, banyak lagi lah checklist yg nak kena buat...
usaha sehingga mampu, bukan usaha sekadar mampu.. :) 
siapa kata nak kahwin just seronok2.... dapat sponsor mama papa, its more better bina masjid guna batu bata beli sendiri, simen beli sendiri, semua hasil usaha sendiri.. :) kan kan kan..

13 comments:

the malay male said...

bersedia....rohani dan jasmani.

nanakimie said...

lamanya xdengar khabar..huhu...hope amani baik2 aje..xlama da ye amani?nana doakan yang terbaik buat kamu....amin....

Wan Ahmad Izudean said...

ya..untuk dapat yang terbaik kena jadi terbaik dulu

^^

Hazwan Arif said...

tak lama dah ni

nabByla said...

yup btl tue... ;)

better guna uit dan hasil sndiri kan ?

hye! im here...

bella pun dah lama x update blog.

huhu..

azwa amani said...

hahaha, thanks korg, buka ke blog lepas waktu kerja tgok wah, ada 5 comment, thanks sebb still support BICARA AMANI..

InsyaAllah, huhhu. x lama dah.. InsyaAllah, doakan semua dipermudahkan

Lia Irdelia said...

untunglah if parents sponsor 100%..
:)

fatal1ty said...

Terbaik!!

Amy Sinar Raudah said...

Rindu dengan adik..jangan lupakan akak ye..jaga diri k

Lydia Miza said...

Salam amani, rindu kamu. Hp akak rosak nmbr amani hilang. Tlg bg pd akak ye dik

BUNDA a.k.a KN said...

betul tu bersedia rohani dan jasmani...Alhamdulillah..

tak bernama said...

Comeback ...

nik ros said...

harus bersedia. kwen ni bukan untuk sehari kan. kehidupan lepas kwen tu yg lebih penting.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...