Thursday, February 16, 2012

manage duit sendiri..

bismillahirahmanirrahim...

sebelum ini, perbelanjaanku sehari-hari di universiti dari duit pinjaman, duit kakak dan abang-abang bagi sikit, duit ayah bagi sikit.. and duit amani kerja part time kat RMC (research management centre) sebagai research assistance....ermm, kekadang tu terlebih, dan kekadang tu cukup-cukup makan, dan banyak kali tak cukup..huhuhu... biasalah, belajar, buku lagi. makan lagi, perbelanjaan kuliah lagi...top-up lagi.....

sekarang, dah kerja sendiri, dapat pegang duit gaji sendiri tiap-tiap bulan, kena uruskan perbelanjaan sendiri.. duit makan, duit rumah, duit bil, duit perbelanjaan..... kalau tak pandai manage sendiri duit, itu sebabnya duit dah habis tengah-tengah bulan.. ermmm... susah nak hidup kalau tak pandai save duit ni......amani takde lah pandai sangat manage duit, masih lagi belajar, dan amani jadikan kakak amani sebagai model... dia memang pandai uruskan duit, maybe sebab dia ambil akaun kot dulu kat sekolah, matrik and unversiti.... heheee...so, jom kita sama-sama ambil beberapa tips macammana nak uruskan duit....

1) first sekali, pastikan sumber pendapatan kita adalah dari pekerjaan yang halal....kerja jangan curi tulang, jangan terlalu berkira dan perlu ada tolak ansur dengan majikan. barulah berkat tu ada...

2) second, kita perlu buat belanjawan .. contohnya, kita kira perbelanjaan keluar masuk duit. contohnya hari ini, duit makan berapa ringgit, beli barang dapur berapa ringgit... bila kita buat belanjawan ni, kita sedar duit kita keluar kemana dan pada akhir bulan nanti, kita boleh tahu, perbelanjaan mana yang kita terlebih guna dan boleh budget..

3) ketiga, 40%-50% duit pendapatan adalah untuk simpanan kahwin... huhuhuhu...dan selebihnya tu, kita bahagikan mengikut keperluan, contohnya, 100 untuk duit makan, 100 tuk bagi ibu ayah, 100 tuk duit rumah, 100 lagi tuk perbelanjaan harian.....pandai-pandailah manage duit ikut keperluan bukan ikut kehendak,,

4) ermm, dan yang paling penting bagi amani, amalkan solat sunat dhuha.. :) itu rahsia murah rezeki. dan banyakkan bersedekah... rajin-rajin lah sedekahkan harta pada jalan Allah.. ) insyaAllah, takkan berkurangnya, makin bertambah adalah...

bersederhanalah di dalam kehidupan.. kerana rezeki yang kita peroleh itu bukan untuk kita sahaja, tapi untuk dikongsikan bersama... uruslah perbelanjaan kewangan dengan baik kerana pembaziran itu amalan syaitan..bagi yang nak kahwin, cepat kumpul duit.. huhu :) oke

12 comments:

CintaZulaikha said...

macam mana ngn org yang tak keje cam akak?

azwa amani said...

errmm..alamak kak, kalau tak kerja tu mungkin boleh bantu suami macam mana nak manage duit.. huhuhu

JIJI YU said...

tiap2 bulan..otometik..separuh dari gaji aku akan tertolak masuk dalam akaun tabung haji..dan aku takleh nak kuarkan pon duit tabung haji tu..wahaha..maka aku ada separuh je dari gaji aku untuk aku gunakannya..

azwa amani said...

jiji : bagus2 ji, amani pun buat mcm tu juga, and boleh jugak simpan dalam ASB,.. :) banyak duit ko jie...

AzwanRamli said...

Erm.Nice info,blanje kawen tu yg paling penting bagi aku.haha

Hami Asraff said...

Salam singgah di subuh dinihari :)

delarocha said...

selamat menabung ya

Nora_Aniza said...

amani dah kerja ke..mengajar ke,,bestnya.huk3

Liquid said...

incek liquid pon blaja smbil keje ni nk kmpul duet kawen ehehe

Zul Fattah said...

fuhh.. aku skrang tengah berjimat.. nak kumpul duit.. nak kahwin awal..

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

salam amani.akak tak pandai urus duit.hurmm tp hubby dan mak kata akak kedekut sbb tu blh kumpul duit.entah la.sgt risau bab duit ni.risau membazir tak kena pd tempat.amani, rindu ngan kamu dik

nabByla said...

whoaa dah keje.. bestnye.. hehe.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...