Thursday, August 25, 2011

taddaaaaaaaaaaaaa.. !!!!


assalamualaikum semua.. amani kurang sihat 2 hari ini, harap kalian semua sihat sejahtera agar dapat beribadah tanpa halangan dan dapat membuat persiapan raya...huhu, cakap pasal persiapan raya, agak-agak ibu kat umah dah start buat kuih raye belom....hehehe, mesti ibu buat ngan kaklong jer, sebab takde orang kat umah... ibu,nantikan kepulangan anakandamu yang comel ini... huhuhuhuhu....

selalunya korang buat kuih raye ape jer yer kat umah ????...atau korang beli jer kat Bazaar. kalau kat tempat amani, first Ramadhan jer Majlis Daerah Tampin dah pasang khemah kat Tampin Square. hah, kat situ lah dorang buat macam Bazaar, baju raye, kasut raye, kuih raye semua ada...... sure kalau malam raye, tak boleh nak dapat parking kereta pun kat situ, sentiasa penuh.....

okey, berbalik pada kuih raye tadi, kalau family amani still lagi buat juga sikit-sikit, tapi takdelah semuanya buat sendiri, selalu ayah akan beli juga kerepek-kerepek, pastu kacang-kacang...tapi yang sure setiap tahun family amani akan buat kuih raye ni...nak tahu..jom...


kuih siput....hah ini yang paling leceh nak buat, sampai lenguh tangan, ibu bancuh, kami semua dok depan tv sambil buat kuih ni, termasuk lah ayah,,,,hehehe... yang bestnyer, mula-mula kecil-kecil jerr..bila semua dah tak larat nak buat, jadi besau-besau.. huhuhuhu...bila goreng, keras sampai sakit gigi nak makan...


next ialah kuih ros... tapi family amani tak panggil kuih ros, kami panggil kuih goyang....huhuh, sebab masa dah celup acuan di dalam tepung, masukkan dalam kuali and goyang acuan tuuu..huhu. that's why panggil kuih goyang...

okey, kuih ni amani tak suka sangat tolong ibu buat, sebabnya, amani buat mesti tak jadi,,,, bunga dia tak cantik macam ibu buat..... tension betul...just tolong angkat dari kuali and susun daam bekas jerrr


next ialah biskut nestum...gambar ni tak macam ibu buat, selalunya ibu letak ceri... memang sedap laaa...kalau ibu buat siang, memang tergugat puasa sebab bau dia wangi.....and kalau ibu buat cute jer rupenyerrr..hehehehe


akhir sekali ialah kuih cornflakes madu...hah ini memang simple jer buat, pejam mata pun boleh....selalunya kuih ni, sebelum tetamu datang rumah makan, amani dah habiskan satu balang...huhuhu.. sedappppp..

okey....kalau nak rase biskut homemade ni.. jangan segan datang ke rumah..lalalalala..tapi duit raye takde tauuuu..hehee..okey, semua pic ni dari encik google yerrr..bukan amani punya

tinggal lagi brape hari jer Ramadhan nak pergi meninggalkan kita.. sudah cukup dan puaskah kita beribadah dan memohon ampun kepadaNya

10 comments:

ieda said...

ya allah dikk kuih siput tuu memang favourate akak dan anak2 tau .. tapi tahun nie kami x buat .. kami beli jeee dah sedap yg beli ekekek :)

fitrah said...

fit pun suka mkn cornflakes madu...selalu wat sendri gak...mna puas klau beli..

Solihin Zubir said...

nk cornflakes! heheeh.. pos tau!

Muslimin Ibnu Hassan said...

em bestnye dpt makan bskut... Tp ana kurg mnat sket.. Hehehe.. selamat balik kg ye cik amani...Selamat hari raya ye.. Tahun kedua sambut raya ngn org tersayang...

azwa amani said...

SZ : huhuhuhu..takde pos2..posman cuti raye,, huhuhu

azwa amani said...

muslimin Ibnu hassan : syukur Alhamdullilah, tahun kedua dengan org tersyang, semoga Allah panjangkan jodoh hingga ke akhirnya.. :)

delarocha said...

sekarang zaman kuih tunjuk.... huhuhu
beli je yg mana suka

Nur Qaseh said...

emm..bestnyerr..rajin Amani buat kueh ye..nk cikit boley..hehe..Slmt Hari Raya, Maaf Zahir Batin dari akk ye..

Wanie said...

kuih tradiional tu..sedapnye kuih goyang tu..senang je ke buat ni?huhu..rumah wanie buat ug moden je..

azwa amani said...

kuih goyang tu senang jer buat dia kak... cuma time nak buat tu leceh sikit lahhh..buat seperiuk pun dah lama nak buat...hehehe...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...