Tuesday, March 29, 2011

syaitan pun ade alat muzik tauu..

Assalamulaikum semua….cik amani datang lagi..huhuhu..macam tora datang lagi jerr..(abaikan sifat keanak-anakkan ku ini)…sebenarnyer cik amani tengah risau ni…badan naik bintik-bintik merah…haissshhh…seram sejuk je plak rasa, besok kena pi check kat pusat kesihatan ni…

Cik amani nak share dengan pembaca BICARA AMANI..(macam ramai jer yg bace..(heheheh)…cik amani terbaca tentang gitar dan serunai…jom kita tengok, ape kaitannya alat muzik ni dengan hati, serta iman kita..

Seorang uztaz di sekolah agama di Kuala Lumpur telah menghuraikan tentang perkataan Mizmar as-syaitan…

Menurut beliau, alat muzik yang digunakan syaitan ialah alatan yang bertali dan yang ditiup. Menurut beliau, syaitan dan jin sangat tertarik dengan bunyi petikan dan siulan. Mereka akan cepat-cepat datang ke arah bunyi tersebut.

Sebab itu, tiupan serunai atau petikan gitar boleh mempengaruhi jiwa dan perasaan pendengarnya. Ada sesetengah pengamal pertahanan diri seolah-olah diresapi semangat dan tenaga dalaman yang kuat tatkala mendengar tiupan serunai. Begitu juga pendengar muzik, ada yang merasa dibuai perasaan dan hanyut tatkala mendengar petikan gitar atau alunan muzik tertentu….

Jadinya, fikir-fikirkan….berhibur itu tidak salah….zikir pun kita gunakan elemen muzik, tetapi, berpada-padalah…ingatlah..dengan banyak menyanyi, hati akan keras, dan untuk melembutkan hati yg keras ialah dengan zikir dan bacaan Al-quran….

p/s : ..selamat hari lahir buat kakakku tersayang J

ni jer yang mampu...hehehehe...


14 comments:

Ammar Syaifulislam said...

Alhamdulillah, nsb baik sy jenis xmnat main serunai dan gitar. just dgr je. InsyaAllah sy cba kurgkan. thanks utk cik budak kecik dengan info ini...

azwa_amani said...

en. ammar : baguslah tu kalau tak main alat muzik macam tu...berhibur tu tak salah..rock tu pun tak salah kate ustaz akhil, kalau betul dengan caranya...same2 budak besar dengan komen tambahan ini :)

Amy Syaquena said...

Happy birthday to ur sister my dear..

azwa_amani said...

kak amy : huhuhu..mekasih kak :)

fitrah said...

hmm..baru je nk belajar main gitar..npknya x jadi la...huhu
thanks 4 info..

SaZ0 said...

syukran tuk kek yg nmpk cdap 2...hee :D
syukran aidon tuk cik amy di ats... :D

azwa_amani said...

fitrah : nak main tak salh..bukan haram pun, tapi kena ingat, jangan samapai lalai...okey.. :)

azwa_amani said...

sazo@kakteh : huhuhuhu...same2...gambar kek jelah teh...hehehe...tapi kek tak bermakna, yg pennting doa dan kasih syg...thnks tuk segalanya yg ateh dah bgai kat adikkmu yg cute ni..muuuuakkssss...sayg ateh

http://zirasurprise.blogspot.com said...

like this..! btambah kn0eledge ziera bace bl0g nie... keep in t0uch ya..

azwa amani said...

zira : mekasih zira...sesungguhnya itulah niat amani buat blog ni..ingin sampaikan segala ilmu yg diperoleh.. :) keep in touch yer dik

Myra Jay said...

Owh ye ke.. Thanks atas info berguna nieh.. ;)

azwa amani said...

myra Jay : welcme dear.. thnks for drooping here.. :) really appreciate it

SaZ0 said...

afwan ya ukhti..syukran duaki...syukran alaik jiddan...um,ye la 2 cute..jgn riak sda,dunia je sume 2...anyway..ana aidon kazalik,uhibbuki...

azwa amani said...

ateh : hambik sekali kuar arab...hehehhe :) paham tapi tak tahu nak balas ape..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...