Monday, January 16, 2012

entry ringkas..

teringat masa beli handphone samsung haritu masa birthday..
tak reti macam mana function, tengok buku panduan baru faham..

teringat haritu.. kakteh baru beli myvi lagi power lagi best..
tak tahu macam mana function GPS (guna pun sesat)..
buka buku panduan, owwhh, baru faham...

teringat masa beli barang cenderahati...
terbelit sana sini sebab main hentam je tak guna buku panduan..
bila buka buku panduan.. owhh, macam ni rupanya kena buat...

sekarang ni, bila tersalah jalan dalam kehidupan..
kena buka buku panduan.. iaitu Al-Quran...sure jumpa jalan yang lurus

analogi mudah : barang akan rosak kalau kita memandai-mandai buat sesuatu tanpa buku panduan.. begitu juga manusia, memandai-mandai jatuhkan hukum tak ikut Al-Quran. sure rosak punya diri tuu..termasuk juga amani kalau amani tak guna... so..sedar lah wahai manusia..jangan sekadar baca-baca je.. baca dan faham, kelak dalam kubur malaikat tanya..

"kau sembahyang tak?"... kau jawab " sembahyang".. ditanya lagi.. " siapa perintah kau sembayang? "... "Allah".. tanya lagi " dimana perintah Allah suruh sembahyang".. terkial-kial kau nak jawab... nah.. rasakan azab kubur tu... 6 ribu lebih ayat Allah bagi supaya kita ambil pelajaran didunia. tapi kita sekadar baca-baca je. faham x, buat ape tah lagi..ermm, jadilah kafir (ingkar) dengan suruhan Allah, sebab tu banyak berpecah belah, banyak sangat masalah sosial...


p/s : amani rasa ingin dilahirkan semula untuk mempelajari Al-Quran sejak kecil.. tapi itu mustahil.. jadi amani perlu jihad dengan AL-Quran...mudah-mudahan redha Allah bersama kita. Aminn



5 comments:

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

akarnya dr Al-quran kan dik.adik..kuran pelangi nak belikat mana ek?cantik

azwa amani said...

betul kak.. kuat akarnya pastinya kuat batang dan buahnya.. kalau kita nak baiki pokok yang rosak, baiki akarnya iaitu kefahaman kepada Al-quran, insyaAllah, sistem yang akan dijalankan adalah sistem Allah dan hasilnya ialah muslim yang benar-benar beriman dan mengikut syariat Allah...

quran pelagi tu adik ambil kat google kak.. bukan adik punya. tapi adik pernh tgok. kat negeri arab ada :)

~halawati~ said...

nice post..

muhasabah ^_^

Solihin Zubir said...

jika tidak menjadikan Al-Quran sbg panduan hidup, maka rosaklah kehidupan..

azwa amani said...

SZ : yupss betul tu solihin.. ermm, tapi ramai x sdar lagi ni.. jadi kite bagi kesedaran untuk kebaikan agama Islam.., ye :).. walau domain u kena kidnap, terus bloging ye :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...