Tuesday, January 3, 2012

baby and me (part 2)


Assalamualaikum semua pembaca Bicara Amani.. Alhamdullilah, dipanjangkan umur, diberikan peluang bernafas untuk tahun 2012 ni.. :). hope semuanya sihat-sihat je supaya mudah untuk beribadah kepada Allah, syukur sebab sihat akal fikiran dan tubuh badan...

okey, baby and me part 2... kalau ada yg belum baca baby and me part 1, boleh klik sini...haritu amani balik UPSI terchenta sebab ada beberapa kerja yang perlu diuruskan, Alhamdullilah semuanya setel..thanks to ukhti Aisyah sebab tumpangkan katil, bantal, selimut, breakfast, tuk sehari.. hehehe, best dapat borak-borak dengan akak, bukan sebarang borak, tapi ada ilmu yang disampaikan, nak belajar banyak lagi datanglah Putrajaya ye kak....masa tengah berhalaqah, kakak amani mesej beritahu dia masuk hospital..WHAT, WHY, WHEN.. ecececeh, semua nak tanya kan...huhu..esoknya tu pagi-pagi amani dah bertolak ke serdang sorang diri.. tak pernah lagi ke sana seorang diri, tapi takpe, HASBUNALLAH WANI'MALWAKIL..... sampai juga dengan selamat.. sampai je tengok muka kakak amani yang tersayang pucat, baby tengah tidur, kesian kat dia.. kaklong amani masuk hospital sebab darah tinggi...

okey, untuk ibu-ibu mengandung, anda di maklumkan untuk tidak mengambil sea food berlebihan kerana ia akan menyebabkan darah tinggi.. kakak amani tak pernah ada darah tinggi selama ni, masa bersalinkan anak first and second pun takde, tapi baby ketiga ni dapat pula BP 3 jam sebelum deliver...sebabnya berapa kali makan steamboat, ingat lagi masa makan steamboat kat MARDI, masa tu lagi 2 minggu nak bersalin kot,. orang lain semua dah berhenti, dia tak henti-henti lagi, siap suruh amani ambil kepah semua.. haihhh lah kakak.. tapi syukurlah dah okey sekarang after dapat rest yang cukup... :)

nak dijadikan cerita, amani lah yang kena jaga baby.. owwh ye, nama baby baru family kami ialah Muhammad Faqih Qiad... maksudnya ketua yang bijaksana.. ermm, kecil pun dah nampak bijak..... sepanjang kaklong sakit, amani teman kat hospital. nak jaga budak kecik bukan perkara yang mudah...wuaaaaaaa, penat, tak cukup tidur. agaknya macam ni lah arwah mak dulu kan.... malam-malam, amani akan terjaga kalau dia uweek sikit, kaklong lena je..penat agaknya...lepastu amani bagi susu then tepuk-tepuk bagi lena balik.. Alhamdullilah Qiad tak susah nak jaga, dalam semalam adalah bangun lebih daripada 10 kali dengar dia batuk dan uweek sikit.. huhuhu...

penat memang penat, tapi amani seronok.. tengok muka dia, tepuk and peluk dia, mandi, tukar pampers, urut badan,..hilang rasa letih tengok Qiad senyum.. huhuhu...

jom tengok Faqih Qiad.. :)

ni masa baru-baru meilhat dunia ni.. tengok tangan dia mengelupas kulit..habis badan-badan.. umi and abi dah botakkan rambut Qiad.. hehehe


seronok sangat sampai besar gelak ye Qiad.... banyakkan bercakap dengan baby untuk merangsang kesinambungan sinap..lebih banyak sinap, lebih bijak.. :)


masa Qiad tidur, maksu suka bacakan zikir, supaya Qiad kenal Allah.. Qiad suka zikir kan... :) good boy..


uncle Qiad pesan suruh bacakan surah Toha supaya Qiad jadi anak soleh... jadi anak yang soleh macam abang irfan ye Qiad.. rajin tolong umi dan abi. pandai azan, pandai zikir, pandai mengaji.. :)... untuk uncle Qiad... Qiad senyum je bila maksu bacakan tuk dia.. :)


waktu tuk jalan-jalan... boleh bawa baby tengok persekitaran, macam taman, kat Hospital serdang ada taman.. galakkan baby tengok persekitaran semula jadi untuk perkembangan kognitif ye :).. entah bila gambar ni di snap, abang irfan dan kakak husna lah ni.. main handphone maksu...habis kredit jatuh.. :)

~~~~~tamat~~~~~

okeylaaa... finally, cukup dah package.. boleh kawin... huhuhuhuhuhu :)... Assalamualaikum :)

11 comments:

Nora_Aniza said...

ehem3..tunggu ape lagi..selaluh la..

whitecappuccino said...

Dah ada pengalaman jaga baby ni, senang la amani nanti ya?

delarocha said...

yup..dah bleh kawen tuuu

JIJI YU said...

amani

HASBUNALLAH WANIQMALWAKIL

apa kata ko eja ceni..wani'mal wakil...atleast sebutan die tu jadi hruf ain buka qaf..

azwa amani said...

jiji : owhh camtu ye ostad.. mekasih :)

azwa amani said...

sis WC : insyaAllah kak.. :)

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

assalamualaikum amani.tahniah atas kelahiran bayi baru dlm keluarga.rindunya akak kat amani...lama sungguh tak bersua di alam maya.


baby syafiq pun rindu amani. huhu..dah blh dah ni, dah pandai jg baby kan?hehe

CintaZulaikha said...

alhamdulillah, nilah masanya nak blajo jaga baby kan...comey plak tuh..qiad ke nama dia...manis namanya..

azwa amani said...

sis LM : rindu jugak kay akak..meh peluk.. huhuhuhu...

akak letaklah gambar baby syafiq. huhu :)

azwa amani said...

cinta zulaikha namanya muhammad Faqih Qiad kak.. :) huhuhu

Shuq FaqaĊ£ said...

oh anak saudaraku faqih qiad... tibe-tibe teringat pada nama Imam Qadhi Iyyad.. kadi terkenal pada zaman pemerintahan islam di granada, spanyol.. =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...