Wednesday, January 5, 2011

takbur, riak, bangga dan seangkatan dengannya..

Assalamualaikum semua…

Dah malam dah ni, tapi hati ni banyak plak benda nak kena risau…hehehe…sebenarnyer nak kena buat lesson plan, so takde idea nak uat ape, so bukak lah blog, tulis entry skit bagi hilang mengantuk…http://www.emocutez.com

Okeyy, malam ni, ana nak share dengan korang, ..pernah tak jumpa dengan insan-insan yang suka sangat publish diri dia..macam ‘action’ lah…macam besar diri pun ade jugak…ana ade lah jumpa sorang ni, sampai orang dah tak mau kawan dengan die,tapi die memg cantik lah..femes plak tu kat skolah dulu.. ana jer yang leh kawan ngan die, and then, dia dok mengadu kat ana, awat lah orang tak mau kawan ngn die, so…ana pun cakap lah,,..kekadang, ade sebab kenapa orang tak nak kawan, dan sebab tu mungkin kerana percakapan kita….

Makanya, kawan-kawan, …jangan lah kita bangga diri sangat,…heboh kat org kampong, kita baru beli baju oversea, ..kita ade kete besaq…rumah besaq…sebab, hakikatnyer, kiter ni tak ada apa-apa…Allah bagi pinjam sat je…bila Dia nak balik, time tu, umah besaq terbakar ke, kete mahal kena curi ke…nauzubillah, mintak dijauhkan….time tu, baru tau langit tu tinggi ke rendah..

So…senang je, bila orang puji, kita ucapkan syukur ALhamdullilah…dan cakap, Allah punya semua ni…contohnya..

“..meon, kau ni hensem lah hari ni”….so..kita cuba jawab macam ni…”Alhamdullilah,..kurniaan Allah, Allah lagi cantik….ramai lagi yang hensem, …”

Kita jawablah dengan rendah diri okeyy…

1) Jangan bangga sangat dengan pakain yg cantik dan mahal, kerana pakaian terakhir kita nnti adalah kain kapan sahaja.

2) Jangan bangga dan action sangat dnegan kenderaan mewah, kerana kenderaan terakhir kita nanti adalah van jenazah dan keranda

3) Jangan terlalu seronok dengan tempat tidur yang empuk dan nyaman kerana tempat tidur terkahir kita adalah liang lahad

4) Jangan terlalu ego dan bongkak kerana mampu memiliki rumah mewah seperti istana , kita kena ingat, rumah terakhir kita nanti adalah kubur bertiang dua.

5) Jangan terlalu megah dengan pangkat dan darjat, kerana bila sudah tiada nanti, kita dapat gelaran al-marhum

6) Jangan terlalu bangga dan berlagak dengan wajah yg cantik dan kacak, kerana bila kita mati nnti wajah akan berubah menjadi tengkorak.

p/ s :…. Okey..tamat sudah entry ini...sape nak teman budak kechik buat lesson plan ni ???????.http://www.emocutez.com

10 comments:

cerita penglipurlara said...

slm dimanakah cik manis amani lma xdgr cte ni?

cerita penglipurlara said...

slm dimanakah cik manis amani lma xdgr cte ni?

whitecappuccino said...

selalu jumpa org macam ni amani..apa la sgt nak dibanggakan dgn benda2 pinjaman semua ni kan?

Echin Nadiossa said...

enty bagus.ai like :))

sembil9n said...

tpi amani kdg3...ade gak org yg xbrmksd nk bgge dri...contoh dipuji "ko cantik lah," die jwb "hai, baru tahu ke?" ....tu sbnrnye dlm dri ade rse malu2 gk cume..niat dy nk gurau.. :) cane tu??

sume brgntung pd dlm hati gak kn??

aZIEra itu aKu.... said...

xyah la nak bangga sgt...hidup ni pun sementara je...kalau bangga sgt pun buat org menyampah buat pe...

azwa_amani said...

9 : yups...setiap amalan kita bergantung pada niat...kalau sekali dua org mungkin leh faham sembilan niat dia nak bergurau...tapi if semua benda nak publish dan bermegah-megah..itu adalah yang tidak baik...bergurau itu dituntut...nabi pun suka bergurau...okeyyy...sembilan nyer blog makin cantik laaa...suka ..simple jerr

azwa_amani said...

aziera : errrmm, memng perlu kita menyampah, tapi kena betulkan balik, kita bukan menyampah dengan dia, tapi kita mneyampah dengan sikap yg tak baik tu...sebab, kita kena lihat apa yang oeg cakap, dan bukan sape yang cakap..ok dear

Solihin Zubir said...

biar luaran nampak hodoh.. tapi dalaman biar hensem.. hehe..

farhana_acimek3 said...

huhuhu....ngeee betul2...seboleh2 biarla kita merendahkn diri serendah rendahnye...huhuhu teringat lak lam klas Cik Norlyn
Blog SaYa~~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...