Tuesday, September 6, 2011

kenapa anak dara perlu rajin ke dapur



assalamualaikum semua pembaca Bicara Amani... sihat tak ? moga-moga sihat sejahtera dalam suasana lebaran ni yerr. tapi sekarang amani dah tak terasa meriahnya hari raya berbanding dengan zaman kanak-kanak dulu.... time tu seronok sangat kan.. hehehe...

okey, berbalik pada tajuk entry kali ini, kenapa anak dara kena rajin ke dapur'..... hah, yang masih anak dara, tanya diri sendiri, adakah anda rajin ke dapur ?? maksud amani disini bukannya rajin hanya menjejakkan kaki ke dapur, pastu makan sepinggan dua, pastu masuk balik.. no..no..no... bukan itu yerr.. maksud amani, rajin ke dapur ni a.k.a rajin tolong-tolong masak kat dapur....

zaman sekarang ni, boleh dikatakan majoriti anak dara zaman sekarang dah tak sama macam anak dara zaman dulu-dulu.. hehehe, termasuk lah yang sedang menulis entry ni.... sebab apa, ibu amani selalu cakap, masa dia zaman anak dara dulu, bila dah masuk umur belasan tahun (akhil baligh), emak memang dah tak sibuk-sibuk memasak... anak-anak dara yang akan masak untuk family... tapi zaman sekarang, walau umur dah menjangkau era 20-an, tapi still ibu yang kena masak... hehehe.. betul tak ???

tapi kalau amani, still lagi tolong-tolong masak..yang mana boleh buat tu, kita buatlah..... tapi kalau kena menjamu orang ramai, hehehe, tak confident lagi nak masak...korang yang anak dara and anak teruna ni nak tahu tak, apa pentingnya anak dara zaman sekarang ni kena rajin ke dapur...

1. supaya bila mak mertua suruh masak nanti takdelah kita kena buka buku resepi... hah, ibu selalu cakap, hati mak mertua ni susah sikit nak diambil. tapi kalau kita pandai masak, pandai isi perut anak dia (suami kita laaa), confirm dia akan senang hati jer tengok kita....

2. okey, second pula supaya kita ni takdelah dikatakan hanya pandai bab akademik sahaja... masa amani sekolah dulu kan, memang amani fokus sangat kat belajar, memang ke dapur ni liat sikit laaaa, sebab nak buat kerja sekolah, buat latihan, and tidur...hehehe... lepastu ape lagi, kenalah dengar ceramah tak berbayar dengan ibu... yang amani ingat sampai sekarang pesanan ibu, " perempuan pandai macam mana pun, ke dapur juga dia akan pergi " ...hah... betul tau pesanan ibu ni...

3. banyak pengajaran yang kita akan dapat masa kita meringankan tangan untuk menolong kat dapur... contohnya petua basuh ayam dengan bersih, petua supaya lada yang kita masak tu betul-betul cukup masak, petua supaya daging tu tak liat... eh, macam-macam laaaa... kadang-kadang kalau kita masak guna buku resepi, takde pun petua-petua ni..... okeyyy...

4. dapat mengeratkan hubungan diantara ibu dengan anak, adik dan kakak, nenek dan cucu.... betulll... sepanjang cuti raya ni kan,..memang amani tak miss lah untuk tolong ke dapur... nak mahirkan teknik memasak, terutamanya lauk-lauk kesukaan amani and encik anugerah... tak lepaskan peluang juga untuk belajar buat kuah kacang, rendang, and masak lomak cili api.....

ape lagi ek kebaikan....senang cakap, dapat jadi menantu pilihan dan disayangi suami laaa... huhuhuhuhu.... kalau yang study jauh-jauh daripada family tu, bila balik cuti, cuba-cuba lah kita masak tuk family yerrr.... dapat juga tunjuk bakat kita memasak...

rendang daging hari raya.. sedappp..ni bukan dari pakcik google ok

okeyy..penat berceloteh....... hari ini masak mee kari tuk berbuka puasa sunat dengan family... okeyy....daaa..as-salam..



bagi seorang muslimah sejati, dengan menyediakan masakan untuk suami dan anak-anak boleh menjadi ladang pahala jika diniatkan untuk ibadah kepada Allah. kerana salah satu ciri isteri solehah adalah berusaha dengan bersungguh-sungguh untuk memenuhi semua hal yang disukai suaminya selama tidak dalam bermaksiat kepada Allah



14 comments:

nabByla said...

mesti amani pndai memasak kan?

bella still ngah blaja memask skunk nie.. huhu..

delarocha said...

zaman sekarang ni dah tak kisah sangat kot... makan luar je

senyumSOYA said...

adei.. x pndy masak la plak.. ^^"

^baju kurung^ said...

yeay! same la kite ni. nak xnak stiap kali msak mk akn pggil pg dapur. bolehla sket2..blajor org kata ;)

Cikgu Moon said...

anak teruna pon ade yg rajin ke dapur gak...hehehe

azwa amani said...

cikgu moon : mun mesti suka ke dapur kan.. untung laaa sape jadi isteri mun.. huu

CintaZulaikha said...

org muda zaman skrg ni lagi suka tekan2 no tepon fast food dik, mudah dan cpat..pastu bila da kawen nti, mula dok terkial2..tp sume ni boley blajo kalau ati tuh kata nak lah..tp kalau dok paksa2..harapan la nak bijak dlm masakan..

yg penting, kita jgn jadi cam org lain, sume yg ditulis kat ats ni kira pengajaran buat sumer..mana yg elok kita patot ikot, yg tak elok tuh, moh buang jauh2..huhu

azwa amani said...

cinta zulaikha : betul tu kak... hehehe.. yg penting kesedaran dalam hati tu tuk belajar masak... masak ni bukan buat sekali terus sedap, kena practice banyak kali... baru rasa betul2 sedap.. heee

Amy Syaquena said...

bila nak hantar kasi akak rasa nie hehe...

azwa amani said...

kak amy : huhuhu.. tunggu akak datang umah amani lah jawabnyerr

Fatin Mraz said...

bagusnya anak dara nih.. :}

azwa amani said...

kak fatin : takde maknenye rajin kak..huhu

Muslimin Ibnu Hassan said...

Ana setuju dgn entry kali ni.. Bukan sng nk cari anak dara yg rjin masak.. Huhuhu...

azwa amani said...

muslimin ibnu hassan : huhu..nanti carilah bakal isteri yg pandai masak yerr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...