Monday, September 19, 2011

permintaan yang harus ditunaikan..



assalamualaikum semua pembaca Bicara Amani. syukur alhamdullilah masih diberikan nikmat iman dan Islam dalam meniti kehidupan hari ini.... harapnya semua pembaca Bicara Amani dalam keadaan sihat walafiat dan iman juga semakin bertambah daripada sehari ke sehari. aminn ya Rabb...

entry amani kali ini nak menunaikan satu permintaan daripada rakan blogger amani. beliau ni hensem orangnya, segak, berkerjaya, pandai memasak terutama satey,.. huhuhu... lama juga kami berkawan dalam blog ni, setia dengan Bicara Amani, dan amani pun suka baca blog dia.... siapa lagi kalau bukan Mata Hati.....


okey, sebelum menunaikan permintaan MH, amani nak berikan sedikit tips kepada pembaca yang ingin membeli buku. tak kisah lah kat MPH, POPULAR atau KINOKUNIYA... hehehe 3 kedai buku ni kedai favourite amani.. amani boleh habiskan banyak masa kat dalam kedai ni daripada kedai baju...

1. okey, pertama sekali, seharusnya kita mestilah membeli buku yang boleh memberikan manfaat dan membawa kebaikan kepada kita. contohnya, boleh menambahkan ilmu pengetahuan, boleh memberikan kesedaran dan banyak lagi.. yang penting boleh memberikan kebaikan laaa senang cakapkan...

2. kedua, pastikan kita membeli buku yang mnegandungi content yang baik.. kadang-kadang tu, amani tengok tajuk buku macam best, cover depan dan belakang pun menarik.. tapii... bila baca content, aduyaiii awal-awal rasa mengantuk.....itulah org cakap, dont jugde the book by its cover.... okey, kalau amani, amani akan pastikan bahasa yang digunakan oleh penulis adalah ringan. maksudnya tak susah untuk difahami dan bergaya santai. namun dalam keringanan itu memberikan kita kesedaran dan banyak nasihat di dalamnya..

3. ketiga pula, sekiranya amani membeli buku di kedai, amani akan melihat dulu siapakah penulis tersebut, sebabnya penulis memainkan peranan yang penting. lain penulis, lain gaya penulisannya.... kalau amani, amani suka Hilal Asyraf, Fatimah Syarhah, Ustaz Pahrol, dan ramai lagi... hehehe.. okey, pastikan penulis buku itu mempunyai ilmu pengetahuan dan ada pengalaman dalam bidang penulisan...barulah kita rasa tak rugi membaca buku tersebut...

herrmmm, setakat tu jer yang amani boleh bagi tips kott.. tak pandai sangat lahh.. hehehe..okey, amani nak suggestkan 4 buah buku ni kat MH.... amani harap MH suka lah, kalau dah cari and baca bagitau amani yerr...

first sekali amani nak cadangkan buku daripada penulis ustaz pahrol.. dua buah buku ni amani dah baca, dan amani suka sangat content nya... pengajaran diperoleh daripada cerita-cerita yang direka...bahasa yang santai buat kita tak mengantuk.. dan satu lagi kelebihan ustaz pahrol, beliau ni melihat sesuatu dari sudut pandang yang berbeza, kadang-kadang tu kita tak terfikir pun benda-benda di sekeliling kita ni memberikan pengajaran bermakna.. so cubalah try cari, pastu beli, pastu baca laaa..hehee



kemudian buku Mencari Makna Hidup... buku ni pun best juga, tak mengantuk membacanya.... penulisnya amani tak pernah dengar, tapi cerita di dalam buku ni membuatkan kita mengetahui, apa makna sebenar kehidupan kita...


okey, buku keempat amani baru beli dan dah hampir habis amani membacanya.. amani cadangkan buku ni kat MH sebabnya, ada cerita-cerita yang mencuit hati, tapi banyak kebaikkannya....tajuknya pun macam menarik.. kadang-kadang kita selalu mempersoalkan sesuatu, tetapi sukar nak dapatkan jawapan. dalam buku ni, melalui cerita-ceritanya kita akan mendapat jawapan bagi persoalan yang timbul


itu je kot.. di bawah ni amani ada berikan link kedai buku online... sekarang ni kan dunia dihujung jari.. so, kalau rasa susah nak ke kedai buku, buka jer internet dan klik buku yang kita nak... okey, dua link ni yang selalu amani singgah kalau nak cari buku.. selamat mencuba dan selamat menimba ilmu.. ilmu yang sedikit, jangan lupa kongsikan..


orang yang bahagia itu akan selalu menyediakan waktu untuk membaca kerana membaca itu sumber hikmah, menyediakan waktu untuk tertawa kerana tertawa itu muziknya jiwa, menyediakan waktu untuk berfikir kerana berfikir itu pokok kemajuan, menyediakan waktu untuk beramal kerana beramal itu pangkal kejayaan, menyediakan waktu untuk bersenda, kerana bersenda itu akan membuatkan muda dan menyediakan waktu untuk beribadat kerana beribadat itu adalah ibu dari segala ketenangan jiwa.. wallhualam..

5 comments:

aniki said...

hahaha..nak try cari gak ar buku2 ni

MataHati @ MH said...

time kasih amani. terharu siap ada entry khas lagi.. sya tak encem lah.. yg sedang2 jer..

nanti sya cuba cari buku2 tu kat kedai2 buku kat sini.. kalau tak jumpa semua, sebijik pun dah ok..

delarocha said...

saya suka ke MPH, membaca buku free

Amy Syaquena said...

Terima kasih dik..lepas ni boleh akak gi cari

Solihin Zubir said...

tgh tggu buku ustaz azhar idrus ni..
ntah dh kluar ke blum ntah..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...