Tuesday, April 17, 2012

Jadual...

bismillahirrahmanirrahim..

Assalamualaikum semua sahabat-sahabat Bicara Amani. Alhamdullilah, masih berkesempatan untuk update blog Bicara Amani. syukur juga masih Allah kurniakan otak untuk mengekstrakkan akal meneliti setiap perjalanan kehidupan untuk mengenal dan menghambakan diri padaNya yang satu..

bila meneliti tentang kehidupan, satu perkataan yang tergambar ialah "Jadual"... bukan jadual kelas dan jadul mata pelajaran tu maksud amani...jadual siang, bila matahari dan bulan nak tukar shif mereka. jadul petumbuhan pokok, berapa minggu nak keluar pucuk, berapa bulan nak berbuah pula.... jadual pergerakan planet-planet dalam galaksi bimasakti, berapa kilometer dalam sejam buat putaran.. semua Allah tentukan mengikut masa, yang pastinya mengikut jadual. sungguh Allah adalah rabb yang mengatur kehidupan manusia dengan sungguh teratur... itu pun kalau akal kita boleh memikirnya...

jadi apa salahnya, kita ambil sedikit ilmu Allah yang luas ni dan membumikannya....ilmu tentang jadual.. dulu masa amani form 3 dan form 5 and masa kat univerisiti dulu, bila nampak ada jadual harian di dindiing mesti ada yang kata " erkk, alergic dengan jadual, terlalu berdisiplin"..

ermm,.. sebenarnya men'jadual'kan diri sendiri ini sangat baik bagi orang yang inginkan kejayaan. dengan jadual, dia tahu akan hala tuju, matlamat, visi dan misi untuk mencapainya....di sekolah, amani belajar menjadualkan masa belajar, dan bila dah tua ni, amani belajar untuk menjadualkan idea dan duit... dan paling pentin, bila kita tahu menguruskan jadual kehidupan, secara tak langsung kita belajar fiqh awlawiyat, iaitu tentang keutamaan....


hargailah setiap yang ada, kerana belum tentu ia akan hadir untuk yang kedua..pesanan untuk diri sendiri juga :) maassalamah. Assalamualaikum...

psstt : Alhamdullilah Allah menemukan jodoh dengan sis LM.. maaf akak, amani tentag mengajar tadi, tak dapat nak layan calling akak.. keep ini touch ye sis. :)
~~~tiada pernah bersua, tetapi kerana iman kami bertemu~~~


2 comments:

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

assalam..

terima kasih kembali amani, hrp dpt jmp.akak pun ingin jmp adik

azwa amani said...

waalikumsalam wbt

hehe, insyaAllah kak..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...