Monday, April 30, 2012

baby and me 3


Bismillahirrahmanirrahim..Assalamualaikum..

disebabkan hari ini amani cuti sebab nak uruskan hal-hal konvokensyen, jadi ada masa untuk blog ni. tapi entry tak ilmiah, sekadar untuk simpanan peribadi. mana lah tahu nanti amani further study jauh-jauh at least ada juga entry pengubat rindu kat Muhammad Faqih Qaid..

maksu bagi qaid meniarap jap.. jangan lama-lama, sakit dada nanti sebab dia belum ready lagi untuk meniarap

Faqih Qaid dah 4 bulan.. cept betul besarnya, makin semngat..x larat maksu nak kendong lama-lama. dah lah maksu qiad ni techik je.. huhu.. bila baby da 4 bulan, pastinya banyak perkembangan-perkembangan yang dah dicapai.. seronok tengok qaid dah cooing.. nampak abi tidur pun cooing juga.. nampak maksu pun bising juga mulut dia. entah apa yg nak diberi tahu pun x tahu laa..huhuhu..

Faqih Qaid sekarang ni kalau nampak kita tengah makan dia pandang je... mcm nak makan juga, so..ummi Faqih qaid dah belikan makanan tambahan. sebenarnya baby tak digalakkan untuk diberikan makanan tambahan macam nestum atau biskut rusk sebelum 4 bulan, sebab lidah baby tak pandai lagi untuk tolak makanan dan sistem penghadaman baby pun belum kuat lagi.. see.. hebat kan Allah, nak tolak makanan dalam mulut pun berapa banyak otot yang diperlukan,  dan berapa  banyak pula kekuatan untuk digunakan. hebat Maha Pencipta..

tengok makanan atas meja sampai mata boooollaatt
Faqih Qaid sekarang sikap grasping  and sucking dia makin menyerlah..kadg2 dia gengam tangan sampai tak mahu lepas.. puting pun dah pandai pegang and cabut.. hee.. shoomeelll dan booolatt sgt2. dan yang paling amani suka bila kita gerakkan tangan depan mata, dia dah boleh interact dengan kita.. so cute.. sukeee..

makin kuat grasping tangan.. bina attachment dengan anak2 sejak kecil
huhuhu.. banyak kan berbual dengan baby.. hah, berbual tu bukan hampa dok citer mcm borak kat warung nuu. interaksi dengan tangan, dengan mata dan suara..gabung sekali. baru baby cepat pandai.. :) 

qaid suka tengok maksu gerak2 jari... kembangkan deria penglihatan :) 
dah pandai tarik puting pastu masukkan balik..huhu.. 
ermmm, okeylaa.. itu je, citer pasal Muhammad Faqih Qaid.. layan gambar jela ye.. ni lah keje kami kalau maksu jaga Faqih Qaid....nanti maksu dah sambung blajar jauh..setahun sekali jela maksu jumpa qaid.. :) maassalamah.. Assalamualaikum..


1 comment:

-cinta soFiaSafiya- said...

kakak rindu penulisan amani.....

amaniii sihat??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...