Wednesday, April 18, 2012

nak bercinta biar sampai ke syurga...

Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikum, semua sahabat-sahabat Bicara Amani. Semoga tubuh, akal fikiran dan iman sihat sejahtera... wow, kemain lagi tajuk entry hari ni. huhu.. bercinta, siapa tak suka bercinta, punya pasangan yang dicintai, punya kehidupan yang bahagia, punya anak-anak yang tomei-tomei2.... mesti sweet kan..alalala omeinyeerrr....

soalan pertama, SIAPA DILAMUN CINTA??..orang pertama yg jawab, amani laaaa.. hehehe, yupss, semua orang berhak bercinta, dan dicintai...cinta ni fitrah, siapa yang cakap "aku tak nak bercinta zaman belajar"..ermm, bagi amani statement ni mcm melawan takdir pula, sebabnya cinta tu anugerah. datang tanpa paksa, pergi tanpa rela...

apabila Allah menganugerahkan cinta, pastinya Allah tunjukkan jalan ke arah cinta itu dengan mengikut syariat.. cuma adakah kita nak ikut atau tak je jalan tu... dan zaman sekarang ni, kebanyakkannya memilih bukan jalan yang ditetapkan oleh Allah....

amani juga punya cinta,..mudah-mudahan cinta itu membawa amani lebih dekat kepada Sang Maha Pencinta.. dan macam-macam orang dengan variasi takrifan cinta mereka, ada kata cinta it buta, cinta ibarat kentut pun ade.. huhuhu,.. amani sendiri tak tahu apa definisi cinta tu.. tapi kalau amani. Amani NAK BERCINTA BIAR SAMPAI SYURGA..

Rasullullah bersabda kepada seorang lelaki yang bertanya kepada Baginda bilakah tibanya kiamat..

"apakah yang telah kamu sediakan untuknya?"
"aku mencintai Allah dan rasul-Nya sepenuh jiwaku"
Rasullullah saw menjawab " maka kamu akan bersama dengan orang yang kamu cintai di akhirat sana'' (riwayat Al-Bukhari)

senang je syarat nak bercinta sampai ke syurga.... lebih mudah amani terangkan dalam bentuk dialog ni yee..

amani : betul awak sayangkan saya dan nak jadikan saya isteri awak.

anugerah : insyaAllah kalau diizinkan..

amani : kalau betul saya taknak bercinta hanya didunia, biar bercinta sampai ke syurga.

anugerah : insyaAllah, tapi bagaimana??

amani : kita jaga sama-sama hati kita. masa in love ni, buatlah apa yang Allah suruh dan tinggallah apa yang Allah larang. biar bercinta dengan redha Allah..

anugerah : insyaAllah, bercinta sampai ke syurga...

amani : mudah je kan, apa sahaja yang boleh buat kita menuju ke jalan neraka, adalah apa yg kita perlu hindari. saya xmahu lah sweet-sweet ngan awak kat dunia je,.dating hari-hari, awak pegang-pegang saya, tapi kat akhirat nanti saya salahkan awak dan awak salahkan saya kat neraka Allah....

anugerah : ermm, tak mau laa, bercinta biar sampai ke syurga..

****

haahhh, faham ke tak ek?? harap faham dah dengan penyampaian macam ni. dialog tu takde kene mengena dengan sesiapa, watak adalah rekaan semata-mata...senang je, kalau betul-betul suka, cakap je " saya suka awak, boleh awak jadi isteri saya". mudah, dosa pun tidak, kalau sudah setuju, lihat keadaan, mahu bertunang atau sabar dulu. yang penting, lepas ungkap cinta, taaruflah dengan keluarganya. bina hubungan antara keluarga kita dan dia...kalau nak dating sangat, dating laa dengan famili,.. ziarah keluarganya.. kan mudah tuu...


p/s : kenal matlamat hidup iaitu untuk bersama sampai syurga, jadi perlu tahu misi untuk mencapainya, itu beza orang beriman dan tidak..

pada hari itu sahabat-sahabat karib : setengahnya akan menjadi musuh kepada setengah yang lain, kecuali orang-orang yang persahabatannya berdasarkan takwa (iman dan amal soleh)- 43: 67



15 comments:

Zul Fattah said...

InsyaALlah.. jika betul niat Amani dan anugerah.. Allah pasti ada ..

saya doakan Amani dan si anugerah akan kekal bersama di dunia dan sampai ke syurga..

syahdu je rasa baca entry ni

Shuq Faqaţ said...

untung laa isteri dapat suami berserban... suami tapi isteri tudung labuh... hehe ^^

azwa amani said...

zul : laaa.. awat plak nak syahdu.. hehee..betul lah tu.bercinta biar sampai syurga :)

azwa amani said...

abang syukur : untunglaa kalau adik dapat suami berserban tu.. tapi kalu beserban je, tapi takde ilmu xbest juga :)..pakai biase2 tapi mantap iman kan best :)

Shuq Faqaţ said...

simpulnye.. jadilah akhil hayy.. rock2 juge.. tp bole bg ceramah.. kui3..

azwa amani said...

memang adik nak macm tu..pandai nyanyi, pandai main bola, pandai ngaji.. hehehe..macam abg juga laaa

Cik Ecah said...

InsyaAllah....:)

-cinta soFiaSafiya- said...

Insya'allah moGa amani dikurniakan Jodoh yanG Solehh...

"becinta sampai Syurga".....

azwa amani said...

cik ecah : alhamdullilah, sebab ada rasa sentuhan kata2.. :) tahniah..

azwa amani said...

akak manis : Allahumma ameen.. semoga Allah memberkati org yg mendoakan diriku.. :)

kita pun bercinta sampai syurga ye kak.. :)

Shuq Faqaţ said...

amboi.. melantun2 pujinye ek... pandai ke main gitar? erk..

azwa amani said...

abg syuq : entah, tak tahu laa... hee..

Nora_Aniza said...

ah...jealous! haha..hehe

azwa amani said...

sis nora : laa..awat titibe jelous plak ni?? huhu.. kite xde ape pun untuk akak jelous... :)

nanakimie said...

dialog tu pun sweet amani:)

semoga amani n en.anugerah kekal smpai ke syurga..amin:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...