Friday, April 1, 2011

kutiplah Ilmu Allah

“ilmu itu cahaya daripada Allah…

memancar keluar melahirkan amal…

memancar ke dalam menzahirkan iman”

Bagai alam tanpa sinar mentari, gelap pekat hilanglah indah, sirnalah seri, begitulah hati tanpa ilmu, kontanglah ia daripada petunjuk Ilahi, buta mata tanpa cahaya, buta hati tanpa ilmu. Benarlah seperti yang diungkapkan, ilmu itu cahaya, jahil itu kegelapan…

Mati jasad kerana Roh, mati Roh kerana tiada ilmu, mati ilmu kerana tiada amal, mati amal kerana ikhlas. Orang berilmu, bila bersuara, kata-katanya indah, penuh hikmah, diamnya fikir, suaranya zikir…

Alam ini sebenarnya sebuah sekolah, yang putaran bumi, penggantian malam dan siang, kerlip cahaya bintang, sinar cahaya bulan, peredaran musim dan perubahan cuaca,a dalah tanda-tanda kebesaran-Nya..Allah mendidik manusia agar berfikir dan merasa, inagatlah Pemberi nikmat, jangan hanya terpesona dengan nikmat. Jesteru itu kita adalah murid, yang tempoh persekolahannya sepanjang nyawa…

Sesungguhnya awal-awal agama itu ialah mengenal Allah dan Allah dikenal melalui Ilmu..benar seperti yang dikatakan oleh Imam Ghazali, “gunung adalah pendakian pertama seorang hamba menuju TuhanNya..

p/s : tuntutlah ilmu dari buaian hingga ke liang lahad…kalau diizinkan oleh suami kelak, cik amani nak sambung study sampai Phd…aminnnnn… jika diizinkan kekasih hati laa

nnati dah ade anak…jangan lupe bacakan anak-anak buku cerita sebelum tidur, kalau taknak bace pun, boleh cerita tanpa gunakan buku…mengikut teori ,bila dia tidur, otaknya akan teransang dan besok dia bangun dengan bertenaga dan emosi yg stabil…(ececececehh..tak sabar dah nak bacekan buku..ehemm)

16 comments:

MataHati @ MH said...

menuntut ilmu tak pernah ada kesudahannya. semakin byk yg kita tahu, semakin byk kita akan rasa kekurangan..

saya said...

owh..ye ke macam tu sebelom tidor bacakan buku... baik..nanti nak kena praktikkan. tapi memang betol..jangan letih menuntut ilmu. cari dan tuntut selagi terdaya.

Solihin Zubir said...

ilmu takkan habis walaupun dituntut beratus tahun..
ilmu ini terlalu luas..
bgusla kalau berhajat nk smbung smpai pHd.. semoga impian tercapai ye amani.. =)

azwa amani said...

Mh : betul tuu...makin banyak ilmu yg kita dpat, makin banyak kita mengetahui yg kita ni tak tahu ape2

azwa amani said...

saya : kalau nak ikutkan...itulah yg cik amani belajar, kena bacakan buku,,,..berdsarkan kajian.. hehhee :)...nanti praktikkan k..

azwa amani said...

sZ : tq solihin sebab doakan amani berjaya..aminnn ya Allah.. :)..angan2 tu ada...heheeee

Ammar Syaifulislam said...

em... nice info. tq bdak kecik. tp skrg dh nmpak tembam

azwa amani said...

en.ammar : tq sebab komen,, :P...same2 budak besar..ececececehh..mane tau kiter dah tembam....awak mane ada tgok saye pun :)

Amy Syaquena said...

Ilmu x akan pernah cukup kita tuntut sehingga ke liang lahad..

azwa amani said...

kak Amy : betul betul betul :)...

Mie Kickdefella said...

mati roh krn xde ilmu..
signifikan dgn dunia skrgkn..

azrinrahim said...

assalamualaikum..
lama xjalan kat sini..hehe
ilmu tu memg pntng..
kutiplah ilmu Allah slgi kita mampu.. hehe nice blog..nty incya-Allah akan rajin singgah

azwa amani said...

mue : betul2..amani pun perasan tentang benda ni..memng kebanyakkan org jasad sahaja hidup, tetapi roh dan semangat itu kurag sebab takde ilmu...samada ilmu akhirat dan ilmu dunia...sebab itu kita digalakkan untuk menuntut ilmu...:)nice sharing..tq for visiting here

azwa amani said...

ayie : terima ksh rexco ku.. :)..amboi..dah kena tegur sebab tak update baru nak dtg singgah BICARA AMANI yerr...takpe2..faham ayie banyak keje :)

Amy Syaquena said...

as'salam...

Adik akak sihat ke hari nie , dah makan , macam amne study kalau ada apa2 bagitahu akak erk..jaga diri ok

azwa amani said...

kak Amy : waalaikumsalam WBT kakakku...alhamdullilah sihat..study pun okey jerr..dah dekat2 nak exam ni, banyak benda kena kejar sebab takde study week...hehehe..dah makan dah..mekasih kak..kalau amani ade ape2 amani bagitau akak yerr :) syg akak

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...