Monday, December 13, 2010

bala kerana salahnya kita...

assalamualaikum semua...
2 tiga hari ni kan..ana jarang ke blog kawan-kawan yang ana follow.......agak malas sebenarnya..bukak lappy pun tengok cerita jeeee...tak pun buat kerja yang perlu disiapkan.....
hari ini baru ada rasa rajin sikit.........hehehe..maap lah yer...

hari ini ana rasa nak kongsi cerita tentang bala.......bukan balaganesh...atau pun bala tentera yerr......ini bala dari Allah....atau erti kata lainnya, ujian, dugaan yang berbentuk bencana kepada umat manusia........

selalu kita dengarkan kebelakangan ini, tsunami, ribut, letupan gunung berapi........macam-macam lah.....pernah tak kita terfikir, kenapa Allah kurniakan semua tu????..mungkin ada yang pernah dan tidak kan.........so,hari ini, kita buka sikit minda kita ni untuk berfikir sejenak dengan hadis junjungan besar kita, Rasullallah SAW...tentang, bala ini datangnya kerana silap manusia itu sendiri....Allah kurniakan sesuatu pasti ada sebab musababnya.........

mungkin orang sains, tidak percaya tentang hal ini, dan mereka lebih memilih berdasarkan kajian saintifik, kena ada puncanya, namun sebagai seorang Islam, kita harus percaya bahawa segala-galanya datang dari Allah SWT...so...jom kita tengok diantara sebab2 turunya bala dalam hidup manusia...

Mengapa Manusia Ditimpa Bencana? Dalam sebuah hadis diriwayatkan oleh At-Tarmizi daripada Ali bin Abu Talib, Rasulullah saw bersabda yang bermaksud: "Apabila umatku melakukan 15 perkara berikut, maka layaklah mereka ditimpa bencana iaitu:

1. Apabila harta yang dirampas (daripada peperangan) diagih-agihkan kepada orang-orang yang tertentu sahaja.

2. Apabila zakat dikeluarkan kerana penebus kesalahan (terpaksa).

3. Apabila sesuatu yang diamanahkan menjadi milik sendiri.

4. Apabila suami terlalu mentaati isteri.

5. Apabila anak-anak menderhakai ibu bapa masing-masing.

6. Apabila seseorang lebih memuliakan teman daripada ibu bapa sendiri.

7. Apabila kedengaran banyak bunyi bising. (mungkin macam konsert,wallahualam…ana cuba tanya yang pakar yerr nnti)

8. Apabila lebih ramai berbicara mengenai hak keduniaan di dalam masjid.

9. Apabila sesuatu kaum itu terdiri daripada orang yang dihina oleh mereka.

10. Apabila memuliakan seseorang kerana takutkan tindakan buruknya.

11. Apabila arak menjadi minuman biasa.

12. Apabila lelaki memakai sutera.

13. Apabila perempuan dijemput menghiburkan lelaki.

14. Apabila wanita memainkan alat-alat muzik.

15. Apabila orang yang terkemudian menghina orang terdahulu, maka pada saat itu tunggulah bala yang akan menimpa dalam bentuk angin merah (puting beliung) atau gerak gempa yang maha dahsyat atau tanaman yang tidak menjadi.

p/s : Seandainya kita sama-sama merenungi hadis di atas, tidak dapat tidak kita akan menerima hakikat bahawa bencana yang menimpa sesuatu kaum itu adalah berpunca daripada perbuatan mereka sendiri. Oleh itu, kembali kepada yang dituntut oleh Islam, semoga kehidupan kita akan dirahmati keamanan dari dunia hingga ke akhirat. Aminnnnnnnn…

besok YDP ana akan balik dari Sarawak…..encik Anugerah Allah plak ada reunion dekat Kajang…..tadi dia satang kolej ana, siap main pool lagi, huhuhu, sampai tercampak bola putih tu dari meja http://www.emocutez.com…hehehe, takpe2, nanti kita main pool lagi yerr…lately ni, biler dah nak mahgrib jer, selalu sakit kepala, pastu mata ni macam ditiup-tiup suruh tidur…….kenapa tah????

13 comments:

hans said...

yups
sokong entry nih
semua benda2 tu dah terjadi di dunia nih

Jom Tengok Entry Terdahulu

P/S : Download OST Lagu Tema Putera Katak - Ku Gembira

P/S : Download Filem : Estet

P/S : Kenapa Perlu Diadakan Benda Yang Tak Pernah Wujud?

azwa_amani said...

okey hans...amani dah bace entry ni..

azwa_amani said...
This comment has been removed by the author.
sembil9n said...

miow~ --,

Solihin Zubir said...

byk perkara2 yg disebut di atas dh terjadi kat negara kita ni..
ntah bila agaknya kita akan ditimpa bala..
nauzubillah...

Mata Hati said...

semua perkara berikut dah berlaku sekarang ni. dunia akhir zaman, apa yang dilarang itulah yang sering diamalkan. sedarlah kita, judgement day tu semakin dekat

azwa_amani said...

sembilan : kalu datg blog amani suke mengiau.....huhuhuhu

solihin : betul tu.......samma-samalah kita berdoa agar negara kita dijauhkan dari musibah dan malapetaka..aminnnn

azwa_amani said...

mata hati : 1st of all,apy bestday..huhuhu...betul tu.setuju dgn pendapat tu......sudah bersediakah kita dengan hari judgement tu????..tepuk dada,tanya amal dan iman

Liquid said...

tulah, manusia ni x sedar smua yg berlaku adalah kesan prbuatan mereka sndri uhu

Amy Syaquena said...

As'salam...

dik tang bangladesh tue akak terasa tue he3...

Mata Hati said...

untuk amani

http://fiverul.blogspot.com/2010/12/giveaway-edy-terbang-jauh-jauh.html

azwa_amani said...

liquid : betul tu.......Allah akan membalas setiap perbuatan mereka, samada kecil ataupun besar......

kak Amy : waalaikumsalam WBT...ya Allah kak, maaf kak kalau amani ade uat akak kecik hati......tapi kalau tak silap amani, amani tulis balaganesh, bukan bangladesh..hehehe..

azwa_amani said...

mata hati : insyaALlah amani join gicveaway tu.....tapi x janji, sebb amani kurang berminat join ni..hehe..ape2 pun tengs yer tag amani....hehehe :) tq tau...sori

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...