Friday, July 22, 2011

Alahai Komuter ..


assalamualaikum...

amani just nak share cerita masa amani balik dari KL Sentral ke Tg.Malim naik komuter. amani just bawa 2 beg jer, beg galas belakang dan beg balik kampung yang kecil tu jer... amani turun dari bas di KL sentral jam 5 setengah dan terus menuju ke Mc Donald sebab perut mengidam nak makan...lepas bungkus-bungkus terus menuju ke kaunter tiket Komuter, time beratur dan ramai dah sebab orang baru balik kerja...terfikir nak balik agak lewat sebab takut ramai orang, tapi nanti kalau naik lewat, sampai lewat, risau pula keselamatan sebab amani sorang...amani decide, balik jela... takpelah berhimpit dari sampai Tg. malim lewat sorang diri

lepastu amani turunlah ke Platform 4 untuk ke Rawang... berdiri sambil menunggu kat Ladies punyer tempat.... bagus juga buat ruang macam ni supaya kami wanita-wanita ni takdelah tertindas dek lelaki-lelaki yang tak gentle kan... hehehehe

amani berdiri kat depan sekali.....supaya senang sikit amani nak masuk. Tengok kat tempat boarding tu tulis rawang-6.15 PM train akan sampai.. pastu lewat 20 minit baru sampai..... takpela, mungkin disebabkan faktor-faktor tertentu lewat sikit....

mase komuter dah sampai tu, kami ni pun bertolak-tolak.. amani tak nak tolak sebab makcik yang agak berumur dok kat depan amani, kesian kat dia, tapi kalau orang belakang yang tolak dulu,kiter nak buat macam mane kan.. mase tolak-tolak tu. badan amani dah masuk dah, tapi tinggal tangan yang pegang beg dengan air tersepit kat pintu sebab orang berhimpit... Allah... time tu sakit sangat,.. yang tersepit tu pergelangan tangan.... amani dah toleh cakap " i'm sorry, my hand please"... tapi dorang tak bergerak pun.... rasa macam air dengan beg tu amani nak lepaskan jerr sebab tak tahan sangat sakitnya... rasa nak menangis pun ade juga... dalam hati berdoa agar Allah mudahkan dan beri kekuatan.... Alhamdullilah syukur lepas juga tangan masuk...

macam ni lah gambaran masa tangan amani tersepit...buruk kan lukisan..huhu

masa dah tutup pintu tu....badan orang depan dengan orang belakang ni dah macam melekat dah sebab terlalu ramai, bertolak-tolak, depan amani ada sorang cina,... dia macam nak sesak nafas dah, tapi amani tak dapat nak bergerak langsung sebab takde ruang dah.... setiap stesen yang berhenti tu, bila orang nak keluar, seksanya jangan cakap....lepas tu ada orang nak masuk tapi tak boleh, siap jerit suruh masuk sikit... lepas tu yang dalam komuter ni pula jerit " dah tak boleh nak masuk, kalau nak masuk awak panjat laaa "... kami ni nak tergelak tapi kesian pula kan... hehehee

bila dah sampai rawang tu baru lah lega sikit.... tukar pula train ke Tg. Malim.. lepastu baru dapat rasa tangan ni dah sakit and lembam dah kat urat... sangat sakit sampailah sekarang..

tak mau dah nak naik komuter kalau waktu-waktu orang balik kerja. silap hari amani pengsan dalam train tu..

kat padang mahsyar nanti macam mana pula kita bersesak-sesak kan... ???

10 comments:

Cikgu Moon said...

sgt xsuke naek komuter klw kat kL...bile rmai org sesak giler...time2 tu la org slalu amek ksempatan nak curi wallet, enset...

sy bese naek bas je klw gi kL...hehe

Fyqa said...

truknyee..

sian kamu..

delarocha said...

waktu puncak..memang sesak. sabar la ye

nanakimie said...

ololo...ciannya dia....

cucu umie said...

ayie nek komuter sekali jer..ayie lebih selesa nek bas sebb terus sampai depan KHAR..hoho

Wanie said...

rasenye kalau naik komuter bile2 pun mesti sesak..
boleh jadi sardin..
kesian amani..sampai tanjung malim pun ramai lagi ke?

azwa amani said...

wanie :sampai rawang jer sesak...tukat train ke tg. malim penuh jer, tapi still ada tempat duduk...

nazira said...

Olohlahh.. ciannya.. Xpe la pengalaman naik train..

http://nazira-mypersonallife.blogspot.com/

erika nuris said...

hmm..patut la tgn awk lebam tadi..sabo ye...:)

azwa amani said...

erika nuris : tu lah..sakit tangan saya tau.. sedih sangat.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...