Wednesday, November 24, 2010

400 ovum

salam semua readers...
sepatutnyer ana nak menaip entry pasal ni semalam..
tapi disebabkan emosi dak kechik ni semalam x berapa nak stabil..
so..tertundalah entry and sekarang baru ada feel nak menaip entry ni..heheheh :)

sebelum cerita pasal entry ni..ana dok terjah2 belog kawan-kawan yang lain,
and nak dijadikan cerita, ana dok bace entry pasal baby kat belog qaseh..klik kat sini untuk bace entry pasal baby dalam pewot...
disebabkan entry ana ni ade kaitan skit pasal entry qaseh.

okey..jom kita mula bercerita...

pada suatu petang...sedang penat menelaah pelajaran (waahhh ayat cam dak spm lahh)
ana pun pergilah melawat bilik housemate yang sedang landing-landing atas katil

secara tak sengaja, ana pun ternampak buku biologi kak illya atas katil my housemate, nama dia suhada..buku tu menunjukkan muka surat pasal sperm n ovum...

lantas pikiran ana terpikir sesuatu...hah..jangan nak pikir kotor ya...ishhh..x bek tauu..!!

ana terpikir tentang 1 cerita yang disampaikan oleh seseorang...

ceritanya begini...alkisah...toiyebbbb...
seorang wanita hanya ada 400 ovum sahaja dalam life span die..diulang sekali lagi 400 sahaja...banding dengan lelaki..ade berapa sperm???..tolong jawab...x ingat daaa..bermilion kot..

makanya,...wahai kaum-kaum hawa sekalian...disini ada 1 soalan...
tinggal berapakah ovum kita sekarang????..

jangan pelik dengan soalan ini...ana tanya serius ni..nak tunjukkan bertapa seriusnya soalan ini, ana ulang sekali lagi ..BERAPA OVUM YANG TINGGAL...??

okeyy..nak memudahkan pemahaman....ana bagi contoh..

si A bukan nama sebenar sudah akhil baligh pada usia 12 tahun, dan sekarang dia sudah berusia 19 tahun...makanya,

19-12=7 tahun (7 tahun sudah mengalami menstruasi )

1 bulan, wanita akan kehilangan 1 ovum ketika uzur syarie..makanya

7 x 12(1 tahun 12 bulan) = 84 ovum

84 ovum sudah habis...

okeyy...nampak tak apa yang ana nak sampaikan...semakin meningkat umur, semakin banyak ovum dilepaskan..

kesimpulannya,,...jika seorang wanita itu berkahwin lewat, maka, semakin banyak ovum yang hilang n xdelah dapat baby...sampai ovum habis, berlakulah menopause

biologi mendekatkan diri dengan kekuasan Allah...


moral story : kawin awal, huhuhuhuhu :)...hope pembaca faham.. :P

10 comments:

erika nuris said...

tenkiu for dis beautiful n wonderful info...saya pown da dengar citer yang sama..hahha..kawin cepat..amin..kahkahkahkahkajh...

azwa_amani said...

werrkkpp..:P..kawin jgn lpe ajak.. :P

KimiCnoL said...

firsttime tahu pasal info nie..400/12=33+
so,12+33=45 tahun da xda ovum..haha..pndy tol mengira ;)
JOM BACE ENTRY BARU
"1.Dr Rozmey idola hatiku"

"2.Kelebihan Ayat Ruqyah"

azwa_amani said...

kimincol : yupsss...pnadai betul kira ea..itu hanya average saja...ade org ovum dia lebih skit.. :)

Mata Hati said...

ohhh..hmmmm...ahhhhh..ermm... baru ku tahu.

nasihat kpd adik amani, bangun jer pagi esok kawin terus kay. jangan tunggu lama2..nanti semakin byk yg hilang :p

azwa_amani said...

ooooo....nasihat yg sangat baik..hehehehe..tapi nak kawin dgn saper esok...???????

roxybelleiyramethyst said...

yes stuju.....n kalo kwen lmbt...kebarangkalian le jd cm fetus jd sumtink wrong....aduss...kalo gne medical term xpham lak t...sng cte le jd syndrome down r...dlm umo 30 da ssh nk dpt anak... ^^

Mata Hati said...

hiks...ramai jejaka melayu terakhir sedia menanti utk disunting.. :P

azwa_amani said...

eiyra : nnti adelah symptom2 prenatal..kalau kawin lewatkan...nnti makin lewat uisa..makin tercemar badan..n makin x berkualiti ovum...oohh tidak..xnakk..nak kene cepat2 kawin ni...

azwa_amani said...

mata hati :..uiksss..ni saper sunting sape ni???..xmau ar..amani tggu org dtg meminang jer....huhuhu :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...