Monday, November 29, 2010

bagaimana sabar dan mengeluh ye????

SABAR DAN SUSAH ITU BAGAIMANA YE:????

Pada zaman dahulu ada seorang yang bernama Abul Hassan yang pergi haji di Baitul Haram. Diwaktu tawaf tiba-tiba ia melihat seorang wanita yang bersinar dan berseri wajahnya.

"Demi Allah, belum pernah aku melihat wajah secantik dan secerah wanita itu,tidak lain kerana itu pasti kerana tidak pernah risau dan bersedih hati."

Tiba-tiba wanita itu mendengar ucapan Abul Hassan lalu ia bertanya,

"Apakah katamu hai saudaraku ? Demi Allah aku tetap terbelenggu oleh perasaan dukacita dan luka hati kerana risau, dan seorang pun yang menyekutuinya aku dalam hal ini."

Abu Hassan bertanya, "Bagaimana hal yang merisaukanmu ?"

Wanita itu menjawab, "Pada suatu hari ketika suamiku sedang menyembelih kambing korban, dan pada aku mempunyai dua orang anak yang sudah boleh bermain dan yang satu masih menyusu, dan ketika aku bangun untuk membuat makanan, tiba-tiba anakku yang agak besar berkata pada adiknya,

"Hai adikku, sukakah aku tunjukkan padamu bagaimana ayah menyembelih kambing ?"

Jawab adiknya, "Baiklah kalau begitu ?"

Lalu disuruh adiknya baring dan disembelihkannya leher adiknya itu. Kemudian dia merasa ketakutan setelah melihat darah memancut keluar dan lari ke bukit yang mana di sana ia dimakan oleh serigala, lalu ayahnya pergi mencari anaknya itu sehingga mati kehausan dan ketika aku letakkan bayiku untuk keluar mencari suamiku, tiba-tiba bayiku merangkak menuju ke periuk yang berisi air panas, ditariknya periuk tersebut dan tumpahlah air panas terkena ke badannya habis melecur kulit badannya. Berita ini terdengar kepada anakku yang telah berkahwin dan tinggal di daerah lain, maka ia jatuh pengsan hingga sampai menuju ajalnya. Dan kini aku tinggal sebatang kara di antara mereka semua."

Lalu Abul Hassan bertanya,

"Bagaimanakah kesabaranmu menghadapi semua musibah yang sangat hebat itu ?"

Wanita itu menjawab,

"Tiada seorang pun yang dapat membedakan antara sabar dengan mengeluh melainkan ia menemukan di antara keduanya ada jalan yang berbeda. Adapun sabar dengan memperbaiki yang lahir, maka hal itu baik dan terpuji akibatnya. Dan adapun mengeluh, maka orangnya tidak mendapat ganti yakni sia-sia belaka."

Demikianlah cerita di atas, satu cerita yang dapat dijadikan tauladan di mana kesabaran sangat digalakkan oleh agama dan harus dimiliki oleh setiap orang yang mengaku beriman kepada Allah dalam setiap terkena musibah dan dugaan dari Allah. Kerana itu Rasulullah s.a.w bersabda dalam firman Allah dalam sebuah hadith Qudsi,:

" Tidak ada balasan bagi hamba-Ku yang Mukmin, jika Aku ambil keksaihnya dari ahli dunia kemudian ia sabar, melainkan syurga baginya."

Begitu juga mengeluh. Perbuatan ini sangat dikutuk oleh agama dan hukumnya haram. Kerana itu Rasulullah s.a.w bersabda,:

" Tiga macam daripada tanda kekafiran terhadap Allah, merobek baju, mengeluh dan menghina nasab orang."

Dan sabdanya pula, " Mengeluh itu termasuk kebiasaan Jahiliyyah, dan orang yang mengeluh, jika ia mati sebelum taubat, maka Allah akan memotongnya bagi pakaian dari wap api neraka." (Riwayat oleh Imam Majah)

Semoga kita dijadikan sebagai hamba Tuhan yang sabar dalam menghadapi segala musibah.

P/S : Sebagai hambaNYa yang sering berbuat dosa…terkadang kita terlalai..terkadang kita terlanjur…namun, bukanlah bermaksud tiada ruang buat kita bertaubat…..cerita ini benar-benar telah mengusik hati kecil ana….sesungguhnya besarlah ganjaran bagi mereka yang bersabar dengan ujian Allah….semoga kalian semua mendapat sedikit sesuatu dari cerita ini….insyaAllah… http://www.emocutez.comJ..

6 comments:

misz nana said...

thnx for sharing this..

kadang2 kita nih manusia sering lupa kan DIA.. kalau ada masalah cuma taw nak mengeluh.. sedangkan suma tuh ujian dia untuk melatih kita supaya sentiasa bersabar menghadapi dan sentiasa mendekatkan diri kepadanya..

Liquid said...

betui3 =)

azwa_amani said...

misz nana : betuk tu dear..kadag2 kita terlupa...dan rakan-rakan serta family yg kene ingtkan balik...harapnya kita boleh ingatkan diri sendiri bila baca cter ni

azwa_amani said...

liquid : macam upin ipin daaaa...betul2...

ayie said...

thankx awien kamu sudah tolong ayie hari ni.. azrin memang tgah kusut.. tapi bila baca cerita ni jadi bersemangat kembali..thankx you..

azwa_amani said...

kenapa ayie..ade ape2 masalah..leh cerita dkt awin okeyy..waahhh caring betul..exco kebajikan kann..huhuhuh :)..apa2 pun sabar yerrr...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...