Friday, November 26, 2010

tips study dari amani

fuhhhhhhh..penatnyer otak..masuk macam-macam teori..
adehhh.http://www.emocutez.com.cepatlah abes exam...huhuhuhu..

okey..masing-masing ade cara nak cepat ingat fakta, teori.....apa-apa jela yang kene ingatkan...amani pun ade jugakk..meh nak share dengan kawan-kawan semua...mana tahu, kalian semua boleh guna kee..heheheheh..

okeyyy...jom kita tengok..macam mana budak kechik ni study tuk exam..http://www.emocutez.com

1) pertama sekali, mestilah ade buku...ngett..cubit pipi.http://www.emocutez.com.memanglah ade buku..huhuhu..tapi..pastikan dalam keadaan kemas yer..kalau yang study atas meja, pastikan atas meja tu kemas..tapi kalau ana, ana prefer study atas katil...duduk ke, baring ke..yang penting selesa..okeyy

2) sebelum baca nota tu...bacalah doa penerang hati..alaaaaa...macam budak-budak darjah 1 tu..baca kuat2 pun takpe..Tuhan tak marah pun....supaya ilmu senang masuk.. cepat baca..!!!

3)..lepas tu...dak kecik ni akan klik.........klik ape tuuu..hah..klik lah butang play kat mane-mane lagu.....sebabnye, otak akan lebih senang masuk bila dirangsang...jangan percaya...lom ade bukti lagi..baru buat kajian kat diri sendiri..huhuhu..ana tak boleh stud
y takde muzik...tapi pilihla lagu yang bersesuaian..janganlah lagu lada gagap tu...eiyyy..x kuasa i.....http://www.emocutez.com joget joget jap..ewahhhh

4) sediakan air masak..kalau korang
kaya...sediakanlah air ribenna...dussshhh.http://www.emocutez.com.dasar kanak-kanak ribenna...kalau dah penat-penat study tu, leh minum, bagi oksigen skit otak tu...supaya x mengantuk..okeyy.. :)..

5) seterusnya, semasa study tu,...rangsang otak anda dengan warna-warna dan gambar-gambar...pandai2 korang lah nak uat macam mana supaya nampak nota korang menarik...samapai satu tahap, korang akan cakap."waaaaaahhh..cantiknya nota, macam katalog produk dah...huhuhu "..kalau tahap camtu..korang memang best laa.. ana nyer nota camm biasa cumanya, banyak buat keywords sendiri, cepat ingat...


see...ni baru 1 subjek...adehhh poning den

6) masa tengah buat revision tu, cuba korang guna konsep input dan output..maksudnya...input tu korang baca..output tu..korang kuarkan balik ape yg dah dibaca...selalunyer..ana akan cakap sorang-sorang, macam kita dok mengajar...leh jugak kalau tulis balik kat kertas conteng-conteng...ana ni suka menulis...so..memang banyak kertas conteng2...i love u..i miss u...saya cantik maca
m fashaaaaa...yewwww...takdelah conteng camtu...huhuhu..conteng camni jerr

saper jumpa ayat..saya suka @#%$^...huhuhuhu..konpem x jumpa..sebab xde


7) yang akhir sekali, kalau dah leh ingat fakta-fakta or teori tu...apa salahnya ajar kawan-kawan yang lain keywords korang tu..supaya kawan-kawan yang lain pun leh ingat cam korang..okeyy

itu sahaja buat masa ni...nak gi basuh baju plak.....daaaaaa...selamat mencuba...adeeehhh..perasan ada orang nak cuba jerr...huhuhu..just nak kongsi jerr tauu..kalau x suka jangan baca..jangan tiru,...

p/s : entry ini dibuat untuk ilang mengantuk.http://www.emocutez.com.........(menaip sambil menguap tutup mulut)

7 comments:

zmah said...

Rajin sungguh...kena contohi Ana ni...Tahniah teruskan sehingga berjaya menggenggam segULUNG iJAzaH.

azwa_amani said...

aminnn ya Allah..bkan ijazah jer kak...nak sampai Phd... :)

azwa_amani said...
This comment has been removed by the author.
n@m@n said...

memang kalau study ngan muzik lagi masuk..tapi kdg² serabut pulak dengar muzik sambil study..haha

azwa_amani said...

cikgu nanam : betul jugak..ikut org laa..huhuhu dengar zkir lagi baik...:)

nadieya.... said...

best2...suke cter awin yg nie...:)

azwa_amani said...

nadieya : tq....huhuhuh :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...