Monday, November 1, 2010

golongan LELAKI KE NERAKA...

* Ayah
Apabila seseorang yang bergelar ayah tidak
memperdulikan anak-anak perempuannya di dunia. Dia tidak memberikan segala keperluan agama seperti mengajar solat, mengaji dan sebagainya. Dia membiarkan anak-anak perempuannya tidak menutup aurat.

* Suami

Apabila seorang suami tidak memperdulikan tindak-tanduk isterinya. Bergaul bebas di pejabat, memperhiaskan diribukan untuk suami tapi untuk pandangan kaum lelaki yang bukan mahram dan apabila suami mendiam diri. Walaupun dia seorang alim (solat tidak tangguh, puasa tidak tinggal) maka dia akan ditarik oleh isterinya.

* Abang

Apabila ayahnya sudah tiada, tanggungjawab menjaga maruah wanita jatuh ke pula kepada abang-abangnya. Jikalau mereka hanya mementingkan keluarganya sahaja dan adik perempuannya dibiar melencong dari ajaran ISLAM...Tunggulah tarikan adiknya di akhirat.


* Anak Lelaki
Apabila seorang anak tidak menasihati seorang ibu perihal kelakuan yang haram dari islam, maka anak itu akan disoal dan dipertangungjawabka n di akhirat kelak...nantikan tarikan ibun
ya.p/s penulis :.....Kepada golongan lelaki, cuba lah sebaik mungkin untuk melaksanakan tanggungjawab kalian. Kepada golongan wanita, sama-sama lah meringankan bebanan yang ditanggung oleh golongan lelaki. Bukankah kita diciptakan untuk sama-sama membantu dan nasihat-menasihati? ?...semoga kalian semua menjadi penghuni syurga....aminnnnnnnnn....


semoga ayahku yang dikasihi....bakal suamiku kelak yang dicintai....abang-abangku yang teramat disayangi...bakal anak-anakku yang soleh....menjadi lelaki muslimin yang sejati....aminnnnnnn...2 comments:

Awangku said...

Ohhh inilah bakal2 tanggungjawab yang akan ku galas beberapa tahun akan datang lagi...

azwa_amani said...

betul tu ak...jadi lelaki yang dicintai oleh Allah yerr :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...